TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Apă - viață și energie. Ghid de documentare și execuție a instalațiilor de producere a energiei electrice UN-VEL-AVIEGD-15-N-001
Apă - viață și energie. Ghid de documentare și execuție a instalațiilor de producere a energiei electrice
Vezi
galerie

Apă - viață și energie. Ghid de documentare și execuție a instalațiilor de producere a energiei electrice

de Victor Emil Lucian

Id: #306435

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Prezența carte face o descriere generală a importanței apei pentru ființele vii și a problemelor care amenință rezervele de apă. Cartea abordează toate apele atât cele de suprafață, cât și apele din subteran și din atmosfera. Este tratată calitatea apei, relația omului cu apele - politici publice, dileme și posibilitățile fiecăruia de a contribui la rezolvare. 

În carte se întâlnesc abordări din punctul de vedere al științei geografiei, al fizicii, chimiei, ingineriei civile, biologiei, medicinei, meteorologiei, cu accent pe abordările ecologice și interdisciplinare. Deși am convingerea că omul trebuie tratat obiectiv că o parte din vastitatea naturii, am menținut o abordare cu accent pe necesitățile de apă ale colectivităților umane deoarece în această formă consider că interesul pentru problemele tratate este mai mare. Omul rămâne cel mai mare beneficiar dar și cea mai mare amenințare la adresa calității și consumului rezervelor de ape naturale și tot el este cel chemat să intervină activ în acest domeniu pentru redresarea situației în care se află omenirea. 

Am plecat la scrierea cărții de față de la cea mai firească și simplă întrebare: De ce avem nevoie de apă? Am încercat să dau câteva dintre cele mai importante domenii de utilizare de zi cu zi ale apei. Apoi am pus întrebarea de ce cantitate de apă avem nevoie pentru a produce un produs sau a execută un serviciu? Sunt răspunsuri care ne vor uimi, ne vor surprinde pentru că nu ne vine să credem câtă apă se consumă pentru a produce un banal pahar de vin sau obișnuită și nelipsită ceașcă de cafea pe care o bem în fiecare dimineață. Dar mi-am pus întrebarea: calitatea apei pe care o consumăm are importantă? Da, și încă foarte mare, chiar determinantă în anumite situații. De aceea am prezentat caracteristicile apei, tipurile de apă existente în cadrul natural și contribuția cercetătorilor fizicieni și chimiști la descoperirea de tipuri de ape care să răspundă unor cerințe practice care decurg din nevoile lor tehnologice. Dacă apă consumată nu îndeplinește anumite caracteristici de calitate repercusiunile sunt nedorite, neplăcute, care pot afecta sănătatea celor care o consumă sau a proceselor tehnologice și a produselor pentru care este folosită. Impactul folosirii unei ape neconforme cu standardele de calitate stabilite este tratat într-un capitol aparte al cărți.

Una din caracteristicile apei care încă nu este suficient folosită este memoria și inteligență ei. Este un domeniu care are multe secrete încă nedescoperite, dar care ascunde încă multe taine. Pentru că apă este dătătoare de viață, este mediul preferențial de dezvoltare și desfășurare a vieții tuturor organismelor vii, indiferent de stadiul și nivelul de dezvoltare și evoluție, pentru că are un rol determinant, domeniul memoriei și inteligenței apei are o importantă foarte mare căruia nu i s-a acordat importantă cuvenită.

Am tot spus și foarte mulți specialiști din diverse domenii sunt preocupați de resursele de apă globale ale planetei; de aceea am prezentat rezervele de apă la nivel mondial cunoscute în prezent, cele mai mari rezerve naturale, modul lor de a fi gospodarite judicios, de a nu face risipă de una din cele mai mari și importante resurse naturale de care are nevoie omenirea. Am prezentat câteva cazuri de pierderi naturale de resurse de apă. Prin trimiterea navetelor spațiale, a altor rachete purtătoare de aparatură de măsurare, cercetare, observare a spațiului extraterestru, s-a descoperit că apă există în tot universul, în tot spațiul interplanetar. Ba mai mult, multe corpuri cerești din Univers sunt compuse în mare parte din apă înghețată. Dar din păcate, încă oamenii nu dețîn modalitatea de a aduce această apă pe Pământ, că să nu mai suferim de lipsa de apă. 

O mai mare parte a cărții am dedicat-o utilizării apei în scopuri energetice, pentru producerea energiei electrice, pentru că apă sub diversele ei forme naturale are înmagazinată enorm de multă energie pe care dacă știm, putem să o obținem gratuit, în cantitate nelimitată și fără să afectăm calitatea mediului natural. Apă sub diversele ei forme naturale deține o cantitate enormă de energie pe care noi oamenii nu am învățat încă să o captam și să o convertim pe măsură ofertei pe care o face. Echipamentele existente au deocamdată randamente care nu satisfac piață pentru a fi utilizate la scară comercială. Dar se fac în continuare studii și cercetări pentru a folosi această resursă energetică naturală, gratuită și nepoluantă într-o cantitate cât mai mare. Cartea este un ghid care conține modalități de determinare a potențialului energetic a unei resurse hidraulice. Sunt indicate tipuri de turbine care sunt cele mai potrivite pentru a fi utilizate în funcție de resursă de apă de care dispunem.

Spre sfârșitul prezentării cărții am atras atenția asupra unor fenomene care se petrec zi de zi în multe zone de pe glob din cauza cărora multe milioane de oameni nu duc o viață normală din cauza lipsei de apă. Cu toate că unii fac risipă de apă în scopuri care dăunează vieții, nu există încă suficientă convingere din partea factorilor decidenți și a celor care conduc, de a lua măsurile ce se impun pentru că mulți oameni să nu sufere din cauza lipsei apei. Am indicat câteva măsuri obligatoriu de urmat, dacă vrem să mai trăim pe acest pământ, țînând cont de faptul că milioane de oameni din diferite zone ale globului nu trăiesc, ci se chinuie, cel puțîn din lipsa apei.

Această carte este destinată în principal ONG-urilor de mediu, parlamentarilor, studenților, cadrelor didactice, funcționarilor publici din administrația locală și județeană și ziariștilor interesați de problemele apei și nu în ultimul rând publicului larg care trebuie să cunoască ce, cum și cât consumă. Abordarea este un compromis între una strict științifică și una de popularizare, nefiind deci destinată publicului larg în general și nici experților, ci celor care, fără a fi specialiști în ape, au un nivel de instruire peste medie și interesul de a aprofunda și înțelege problematica atât de complexă a apei.

Sper că prezența carte să fie o lectură interesantă, informativă și utilă unor categorii cât mai largi de cititori și să contribuie la o mai bună înțelegere, protecție și gestionare a factorului esențial, vital de mediu care este APĂ. 

extinde
 

Detalii produs

Autor: Victor Emil Lucian

Data apariției: ianuarie 2015

ISBN: 978-606-28-0280-6

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 306

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Universitară