TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Orele (Ediţia 2023) 978-973-46-9652-9
Orele (Ediţia 2023)
Vezi
galerie

Orele (Ediţia 2023)

de Michael Cunningham

Titlu apărut în colecția Biblioteca Polirom la Polirom

Id: #207381

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Roman distins cu Premiul Pulitzer și cu PEN/Faulkner Award


1923, Richmond, în apropierea Londrei – Virginia Woolf îşi începe romanul Doamna Dalloway şi luptă din toate puterile cu boala psihică de care suferă.


1949, Los Angeles – Laura Brown citeşte Doamna Dalloway şi lasă cu greu cartea din mână pentru a pregăti, alături de băieţelul ei, cele necesare unei petreceri de ziua soţului, veteran din Al Doilea Război Mondial.


1999, New York City – Clarissa Vaughan organizează o petrecere în cinstea bunului ei prieten şi fost iubit, Richard, bolnav de SIDA, laureatul unui prestigios premiu pentru poezie.


Romanul Orele este o lume croită astfel încât destinele celor trei femei să se întrepătrundă, iar ele să-şi poată spune poveştile. Mizând pe forţa expresivă a naraţiunii de tipul fluxului conştiinţei, Cunningham deapănă şi întreţese firele vieţilor unor personaje captive în diferite feluri de închisori în care simt că se sting şi de unde încearcă să evadeze: căsnicia respectabilă, heterosexualitatea strictă, feminitatea, maternitatea, traiul domestic reglementat, dar şi propriul trecut idilizat sau speranţele fanteziste.


Ecranizarea romanului, cu Nicole Kidman, Meryl Streep şi Julianne Moore în rolurile principale, a obţinut Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin, Globul de Aur, două premii BAFTA, precum şi Premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal. În 2022, la Metropolitan Opera a avut loc premiera unei opere adaptate după carte.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Michael Cunningham

Traducător: Magda Teodorescu

Data apariției: octombrie 2023

ISBN: 978-973-46-9652-9

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 240

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: destin, emoții

 

Opinii editoriale

„Un triptic fascinant, superb meşteşugit, în care se întrepătrund naraţiuni din epoci diferite – de la Richmondul Virginiei Woolf din anii ’20 până la Manhattanul anilor ’90.”

The Guardian

„Inteligenţa şi emoţia se întreţes admirabil în romanul Orele, iar măiestria lui Cunningham este pur şi simplu copleşitoare.”

The Sunday Times

Orele povesteşte o zi din viaţa a trei femei din trei perioade diferite, ale căror destine stau sub semnul romanului Doamna Dalloway... dar, de fapt, este o carte despre tot şi despre toate.”

Meryl Streep

"Ce nu a putut fi surprins pe pelicula erau bizareriile psihologiei feminine de pe toate nivelurile cartii, sugerate altfel dupa pararea mea, respectiv prin episoade cvasi absurde si de maxima poeticitate, cum ar fi inundarea camerei in care Laura Brown se retrage sa citeasca romanul «Mrs. Dalloway», ca o reitarare simbolica a destinului creatoarei.

Alt fapt minunat al scriiturii lui Cunningham, (si aici e momentul sa felicit traducerea) sint nuantele infinitezimale ale unei idei narative construite cu migala, inginerie milimetrica si precizie a comunicarii. Genul acesta de stari vagi, de intuitii pre-constiente vin dintr-un adevar al vietii explorate cu rabdare pina la chintesenta si absoluta decelare a sensului."

9 iulie 2003, România literară - Iulia Alexa

"Lucrul extraordinar, lucrul miraculos este ca, prin intermediul starului sau, prin intermediul mortii, Michael Cunningham reuseste sa celebreze viata – prezenta aceea mai stearsa, mai modesta, care e usor de subestimat, dar care stie sa-si faca propriul numar – o epifanie dupa alta. E o carte in care pina si un scaun «pare a fi surprins ca este scaun»: o reactie justificata din partea scaunului, din moment ce starul e mereu prin preajma si poate oricind sa se aseze pe el, asa cum se asaza peste toate."

6 iunie 2003, Dilema - Andrei Gorzo

"Aceste femei vad monstruos si simt acut lumea in care traiesc, ca printr-o rana pe care n-o pot vindeca."

29 iulie 2003, Observator cultural - Iulia Popovici

"Ambitia unui barbat american de a pune in cuvint destinul de o zi, de toata ziua, al controversatei scriitoare britanice Virginia Wolf pare sa fi aruncat in aer cliseele cotidianului. Rezultatul este un triptic al virstelor si viselor, o parada in glorie a sensibilitatii feminine de-a lungul secolului XX: arta si iubirea jaloneaza un drum al nelinistii, luptei, datoriei, abandonului, dorintei si regasirii de sine in surmenanta, cruda, irezistibila lumina a realitatii."

Trei destine, trei eroine: o carte inteligenta si profunda despre femeile menite sa infrunte misterul orelor in goana perpetua spre lumina.

24 iunie 2003, Orizont - Cristina Chevereşan

"Ca si in alte romane ale epocii contemporane, scriitura fermecatoare si exacta (in sens de adecvata mesajului) estompeaza sumbrul continutului."

20 iunie 2003, Dilema - Iaromira Popovici