TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Hoții de atenție
Hoții de atenție
Vezi
galerie

Hoții de atenție

de Johann Hari

Titlu apărut în colecția Psihologia pentru toţi la Trei

Id: #426289

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
De ce nu te poți concentra
 

Descriere produs

Viața noastră e plină de telefoane, iPad-uri, monitoare, diferite aplicații pe care le verificăm alternativ. Ne e tot mai greu să ne concentrăm mai mult timp pe o anumită sarcină fără să ne întrerupem pentru a ne întoarce la ecrane și a derula Facebook-ul sau Whatsapp-ul. Care sunt cauzele acestui fenomen? E o problemă la nivel personal, suntem leneși și neimplicați? Există vreo soluție?


Preocupat de aceste întrebări, Johann Hari a realizat interviuri cu experții din domeniul neuroștiințelor și psihologiei și a aflat că lipsa de concentrare este efectul unor forțe externe puternice care ne-au furat atenția, printre care dezvoltarea tehnologiei, optimismul feroce, creșterea epuizării fizice și psihice, amplificarea stresului, izolarea fizică și psihică.


Odată ce a identificat douăsprezece cauze reale ale lipsei concentrării, acestea l-au condus la soluțiile prin care ne putem recupera atenția, dacă suntem determinați să luptăm pentru ea.


„Pe când priveam cum fulgii care se topeau ușor în aburul cald, mi-am dat seama că sunt înconjurat de oameni care manevrau selfie stick-uri. Își puseseră telefoanele în carcase impermeabile și fotografiau și postau frenetic. Câțiva dintre ei transmiteau în direct pe Instagram. M-am întrebat atunci dacă motoul erei noastre nu cumva ar trebui să fie: "Am încercat să trăiesc, dar am fost distras". Gândul ăsta mi-a fost întrerupt de un neamț zgomotos, care arăta ca un influencer, ce urla în camera telefonului: „Sunt aici, la Laguna Albastră, trăind cea mai bună versiune a vieții mele".


Un lucru îmi era acum foarte clar. Dacă noi continuăm să fim o societate de oameni care dorm extrem de puțin și care muncesc excesiv; care schimbă activitățile la fiecare trei minute; care sunt urmăriți și monitorizați de rețelele de socializare ce sunt proiectate să ne identifice și manipuleze slăbiciunile, pentru a ne determina să derulăm fluxurile de actualizări la nesfârșit; care sunt atât de stresați încât devin hipervigilenți; care consumă alimente ce determină creșteri bruște și apoi prăbușiri ale energiei; care respiră zilnic un amestec chimic de toxine ce inflamează creierul – atunci, da, vom continua să fim o societate cu serioase probleme de atenție.”

- Johann Hari

extinde
 

Detalii produs

Autor: Johann Hari

Traducător: Monica Cârligea

Data apariției: octombrie 2022

Titlu original: Stolen Focus. Why You Can't Pay Attention

ISBN: 978-606-40-1572-3

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 305

Limbă: Română

Dimensiuni: 15x22,5 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Trei

 

Opinii editoriale

„O explorare frumos cercetată și argumentată a prăbușirii capacității de concentrare a atenției. Nu-mi amintesc să fi citit vreo altă carte care să mă facă să strig de atât de multe ori „Da! Așa e!”.”

Stephen Fry

„Johann Hari scrie ca un vis. Este și poet, și povestitor, dar și un neobosit investigator al celor mai mari probleme ale lumii”

Susan Cain