TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Găuri albe 978-973-50-8251-2
Vezi
galerie

Găuri albe

de Carlo Rovelli

Titlu apărut în colecția Humanitas | Ştiinţă la Humanitas

Id: #434251

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Înăuntrul orizontului
 

Descriere produs

Până relativ recent destui oameni de știință credeau că găurile negre, obiecte care înghit tot ce se află în vecinătatea lor, sunt pure ficțiuni ale teoreticienilor, permise de ecuațiile gravitației lui Einstein. Azi, găurile negre au depășit domeniul SF, fizicienii nu se mai îndoiesc că ele există, și a fost chiar fotografiat efectul lor asupra corpurilor cosmice.

 

Aceleași ecuații ale lui Einstein permit însă și existența găurilor albe, obiecte din care ies materie și radiație, în loc să intre, inversul găurilor negre. Găurile albe, deocamdată ipotetice, sunt pariul susținut de Carlo Rovelli și explicat cu farmecul unui narator pasionat, ca în toate cărțile sale, pentru a ajunge la o perspectivă fascinantă asupra timpului și universului.

 

„Arta nu se află în obiectul artistic, și cu atât mai puțin în vreo misterioasă lume spirituală, ci în complexitatea creierului nostru, în caleidoscopica rețea a relațiilor analogice cu care reacționează neuronii noștri la obiectul respectiv, țesând ceea ce noi numim semnificație. Suntem mișcați pentru că acest proces ne scoate un pic din somnambulismul nostru obișnuit și ne redă bucuria de a vedea ceva nou în lume. E aceeași bucurie pe care ne-o dă știința.” — CARLO ROVELLI

extinde
 

Detalii produs

Autor: Carlo Rovelli

Traducător: Liviu Ornea

Data apariției: ianuarie 2024

ISBN: 978-973-50-8251-2

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 136

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas

Teme: curiozitate

 

Loc în topurile Cartepedia

 

Opinii editoriale

„Nu-i nevoie să ai un doctorat în astrofizică sau să fii expert în Albert Einstein pentru a savura cartea lui Rovelli Găuri albe – ea vorbește despre imaginație și explorare la fel de mult ca despre fizică. Carlo Rovelli își ajută cititorii să descopere cât de importantă e imaginația pentru ca atât artiștii, cât și oamenii de știință să privească altfel universul.”

Associated Press
Carlo Rovelli
Carlo Rovelli
Autor

Carlo Rovelli s-a născut în 1956 la Verona şi, după ce a studiat fizica la Univer...

vezi autor
Liviu Ornea
Liviu Ornea
Traducător

Liviu Ornea (n. 1960) e matematician, profesor al Universității din București ș...

vezi autor