TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Cele trei cărţi ale lui Enoh şi Cartea Giganţilor 978-630-6506-92-7
Cele trei cărţi ale lui Enoh şi Cartea Giganţilor
Vezi
galerie

Cele trei cărţi ale lui Enoh şi Cartea Giganţilor

de Paul C. Schnieders

Titlu apărut în colecția Tot Adevărul la Prestige

Id: #433418

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Prima carte a lui Enoh, Cartea etiopiană a lui Enoh sau Enoh 1 este cuinoscută mai simplu drept Cartea lui Enoh. Deşi considerată apocrifă de canoanele occidentale, Cartea lui Enoh face parte din Biblia Etiopiană. A fost socotită sacră de unii dintre primii şi cei mai importanţi adepţi ai lui Hristos, dar a fost exclusă din Biblie şi nu s-a mai ştiut nimic de ea timp de secole; apoi a fost redescoperită în Etiopia, în 1773. Acest manuscris a fost tradus pentru prima dată în engleză în anii 1820, apoi în germană, în anii 1830. Conform celor mai mulţi cărturari care au studiat manuscrisul, o parte din acesta a fost scris în secolul al III-lea Î.Hr., iar cealaltă parte în secolul I d.Hr. (cea legată de Fiul Omului). Deşi cele mai vechi şi complete copii ale Enoh 1 sunt K-9 sau Kebran 9, datate sfârşitul secolului al XlV-lea şi începutul secolului al XV-lea, dar şi Ethiopian Monastic Microfilm Library (Catalogul Bibliotecii Etiopiene de Microfilme, EMML 2080) din secolele XIV şi XV, fragmentele descoperite la Qumran în anii 1950 au o vechime mai mare de două mii de ani. Alte manuscrise importante şi vechi sunt Abbadianus 55 (posibil secolul al XV-lea) şi British Museum Orient 485 (prima jumătate a secolului al XVI-lea).
Cartea a doua a lui Enoh, Enoh slavon sau Enoh 2 este o altă carte apocrifă, găsită în întregime numai în manuscrisele slavone vechi, fiind la un moment dat integrată în Biblia Slavonă Veche. Este datată ca aparţinând primului secol d.Hr., deşi Matthew Black în The Oxford Guide to People and Places of the Bible (Ghidul Oxford al oamenilor şi locurilor din Biblie) susţine că nu există manuscris „mai recent de secolul al XlV-lea”.

A treia carte a lui Enoh, Enoh ebraic sau Enoh 3 este un text rabinic, scris iniţial în ebraică şi datând din secolul al V-lea d.Hr. Unii experţi cred că a fost scris de Rabbi Ishmael (secolul I d.Hr.), care era familiarizat atât cu Enoh 1, cât şi cu Enoh 2.


Cartea Giganţilor conţine o naraţiune ce implică urmaşii giganţi antediluvieni, menţionaţi atât în Geneză, cât şi în Cartea lui Enoh. Cartea Giganţilor se aseamănă mai ales cu Enoh 1, Prima Carte a lui Enoh.



Alte titluri pentru Paul C.Schnieders (autor):
Cărțile lui Enoh (2023) ,
extinde
 

Detalii produs

Autor: Paul C. Schnieders

Traducător: Diana Ciorneschi

Data apariției: noiembrie 2023

ISBN: 978-630-6506-92-7

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 408

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Prestige

Teme: Dumnezeu, secret

 

Loc în topurile Cartepedia