TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Autoportret într-o oglindă spartă

Octavian Paler
Colecții/Serii: Eseuri şi confesiuni
„În acest «autoportret» îmi pun, mai explicit, o problema mai veche. Ce am în urma mea? O biografie? Sau un...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-5329-4
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback brosat
Alte volume:

MAI MULTE DESPRE CARTE

„În acest «autoportret» îmi pun, mai explicit, o problema mai veche. Ce am în urma mea? O biografie? Sau un destin? Biografia mea n-are nimic spectaculos. Poate doar faptul ca am trait usor somnambulic, între realitate si vis, sa fie interesant. Dar daca vad în urma mea, cum înclin sa vad, «un destin», ma lovesc de alte întrebari.

M-am înselat, oare, crezînd ca destinul este, în buna masura, o consecinta a caracterului nostru? E adevarat ca ereditatea a jucat rolul de ursitoare si ca defectele mele au facut restul? În fine, e gresita sau nu convingerea mea ca destinul nu e ocult si tenebros, ci actioneaza la vedere prin amanunte de o teribila banalitate, perfect anodine, carora nu le-am dat importanta cuvenita? Am încercat un raspuns, folosindu-ma de întîmplari împrastiate... În rest, explicatia pentru nevoia mea de confesiune e foarte simpla. Fiind un introvertit, nu am cum sa scap de «eu». Nu pot sa scriu daca nu ma descriu.”

Octavian Paler


Data apariției: februarie 2015
Editura: Polirom
Pagini: 240
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
memorii, jurnal, autobiografie, scriitori români contemporani, confesiuni, problema destinului
  • Octavian Paler Octavian Paler - Autor
    Octavian Paler (1926-2007) a debutat publicistic in 1958, cu versuri in Luceafarul, iar editorial, abia in 1970, cu volumul de poezii Umbra cuvintelor. Au urmat, pe linia jurnalelor de calatorie sau pe cea a literaturii parabolice, volumele care i-au...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

7 iulie 2011, Cultura nr. 26 (335) - Constantin Coroiu
"Autoportretul intr-o oglinda sparta al lui Octavian Paler este tot o calatorie interioara. Paler ezita sa-si dea singur un raspuns la intrebarea: biografia sa s-a transformat – „pe cai subterane” – in destin ori „destinul, in masura in care e decis de firea noastra, se transforma, tot pe cai subterane, in biografie”? Cum se vede, nu e vorba doar de o preocupare de sine, de o problema personala, ci si o invitatie adresata cititorului de a reflecta impreuna pe o tema a sa constanta, chiar obsedanta: tema destinului. Ezitarea in a da un raspuns transant este fireasca la un intelectual si un scriitor care constata ca ar fi putut sa-si faca o carte de vizita menita sa-l recomande „specialist in paradise pierdute”."
Octavian Paler
"In acest «autoportret» imi pun, mai explicit, o problema mai veche. Ce am in urma mea? O biografie? Sau un destin? Biografia mea n-are nimic spectaculos. Poate doar fapul ca am trait usor somnambulic, intre realitate si vis, sa fie interesant. Dar daca vad in urma mea, cum inclin sa vad, «un destin», ma lovesc de alte intrebari. M-am inselat, oare, crezind ca destinul este, in buna masura, o consecinta a caracterului nostru? E adevarat ca ereditatea a jucat rolul de ursitoare si ca defectele mele au facut restul? In fine, e gresita sau nu convingerea mea ca destinul nu e ocult si tenebros, ci actioneaza la vedere prin amanunte de o teribila banalitate, perfect anodine, carora nu le-am dat importanta cuvenita? Am incercat un raspuns, folosindu-ma de intimplari imprastiate... In rest, explicatia pentru nevoia mea de confesiune e foarte simpla. Fiind un introvertit, nu am cum sa scap de «eu». Nu pot sa scriu daca nu ma descriu.”
Ion Simuţ
"Toata opera lui Octavian Paler tinde sa se constituie intr-o confesiune directa sau indirecta, fluenta narativ sau alcatuita din secvente disparate, transpusa fictiv-epic sau verosimil-memorialistic. Autoportretul lasa insa taine nedezlegate. Releva destinul, fara a dezvalui in totalitate biografia...”

Opinia cititorilor