TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Calomnii mitologice PO-OCP-CALOMM-17-N-001
Calomnii mitologice
Vezi
galerie

Calomnii mitologice

de Octavian Paler

Titlu apărut în colecția Eseuri şi confesiuni la Polirom

Id: #262446

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

„O întrebare pe care şi-o punea mereu Octavian Paler, încă din tinereţe, era legată de faptul că lumea modernă nu mai poate crea mituri. Singurele mituri oarecum «moderne» care pot fi puse alături de miturile anticilor au toate aceeaşi caracteristică: sînt produse de o capodoperă literară. E vorba de Don Juan, de Don Quijote, de Faust şi de Hamlet. Octavian Paler imaginează nişte «conferinţe nerostite» pornind de la aceste mituri şi vorbeşte despre dragoste, bătrâneţe şi moarte.” (Georgeta Naidin-Dimisianu)

extinde
 

Detalii produs

Autor: Octavian Paler

Data apariției: ianuarie 2017

ISBN: 978-973-46-7078-9

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 352

Limbă: Română

Dimensiuni: 10,6x18 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: iubire, moarte

 

Opinii editoriale

"Subintitulat ironic Farime din conferinte nerostite, volumul Calomnii mitologice cuprinde 17 studii cu ancore in cartile anterioare. Redescoperim o voce narativa calibrata pentru speculatie – disponibilitate ce traverseaza intreaga opera a lui Octavian Paler. Sub cupola unor conferinte, citim texte hibride de autofictiune si eseistica. O particularitate a scrisului sau este jonglarea cu genurile biograficului, trecind, deseori cu subtilitate, in fictiune.
Scriitorul ramine in afara unei ordini a discursului, preferind sa jongleze existentialist pe o spirala constanta a semnificatiei. El cauta paradoxul seducator, reabilitarea judecatii comune, inversarea valorica. Redimensionarea virtutilor acolo unde nimeni nu le cerceteaza sau nu le-a investit cu un alt tip de adevar. In toate, Octavian Paler este preocupat de etica sensului. Literatura lui Octavian Paler incepe acolo unde filosofia devine coltoasa si nu lasa loc niciunui corolar. [...] Ramine doar sa-l recitim pe Octavian Paler prin ochelarii potriviti."

1 martie 2013, România literară, nr. 9

"O intrebare pe care si-o punea mereu Octavian Paler, inca din tinerete, era legata de faptul ca lumea moderna nu mai poate crea mituri. Singurele mituri oarecum «moderne» care pot fi puse alaturi de miturile anticilor au toate aceeasi caracteristica: sint produse de o capodopera literara. E vorba de Don Juan, de Don Quijote, de Faust si de Hamlet. Octavian Paler imagineaza niste «conferinte nerostite» pornind de la aceste mituri si vorbeste despre dragoste, batrinete si moarte.” 

Georgeta Naidin-Dimisianu
Octavian Paler
Octavian Paler
Autor

Octavian Paler s‑a născut la 2 iulie 1926, în comuna Lisa, judeţul Braşov. Va ur...

vezi autor