TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Evanghelia dupa Toma 978-973-111-687-7
Evanghelia dupa Toma
Vezi
galerie

Evanghelia dupa Toma

de Henri-Charles Puech

Titlu apărut în colecția Manuscris la Herald

Id: #251892

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Evanghelia după Toma este una dintre cele patruzeci și nouă de scrieri pe care le reunesc cele treisprezece volume descoperite din întâmplare, către 1945, în apropiere de Nag Hammadi, în Egiptul de Sus. Cele treisprezece codexuri descoperite reprezintă biblioteca unei comunități gnostice, alcătuită în secolele III, IV sau V. Aceste codexuri conțin lucrări de proveniență diversă (setiene, în marea lor majoritate, dar și valentiniene sau hermetice), redactate în mai multe dialecte copte (în principal în cel sahidic).

 

Textul în limba coptă a fost stabilit și tradus de A. Guillaumont, H.Ch. Puech, G. Quispel, W. Till și Abd al-Masih. Acest text a fost corectat, modificat pe alocuri sau completat în mai multe rânduri.

 

Evanghelia după Toma a făcut senzație de îndată ce existența sa a fost adusă la cunoștință publicului. Este o culegere de 114 logia sau "Rostiri" pe care Iisus le-ar fi adresat discipolului său Toma și pe care acesta le-a păstrat secrete. Aceste "Cuvinte" atribuite lui Iisus au circulat îndeosebi în mediile gnostice și maniheene. Unele se aseamănă foarte bine cu enunțuri din Noul Testament; altele, necunoscute, dezvăluie numeroase doctrine esoterice și teme gnostice. Analizând în profunzime tot acest curent de gândire, H.Ch. Puech ne oferă o interpretare sistematică de o mare complexitate și bogăție.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Henri-Charles Puech

Traducător: Radu Duma

Data apariției: ianuarie 2018

ISBN: 978-973-111-687-7

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 368

Limbă: Română

Dimensiuni: 14x21 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Herald

Teme: secret