TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Din vremea lui Tudor 978-973-50-8344-1
Vezi
galerie

Din vremea lui Tudor

de Radu Oltean

Id: #435163

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Istoria evenimentelor care au culminat cu revoluțiile de la 1821 este încâlcită, sinuoasă, țesută din faptele a sute de personaje de tot felul. Radu Oltean izbutește să o spună pe înțeles, în cuvinte și în imagini pline de viață. Așa cum ne-a obișnuit de-a lungul anilor, reconstituirile sale vizuale se bazează, până la detaliu, pe studiul minuțios al cercetărilor istorice și al izvoarelor: texte, artefacte, iconografie de epocă. Din toate acestea ni se developează filmul unor vremuri de un pitoresc sălbatic, un western balcanic în care fiecare scenă ne ține cu sufletul la gură. Figura lui Tudor Vladimirescu s-a înălțat din colbul și noroaiele unei margini de lume așezate la granițele a trei imperii. Europa era măturată de valul pornit din Franța lui Napoleon, care ajunsese să se spargă și în părțile noastre. Valahia Mică fusese devastată ani de zile de turcii lui Pazvante, pașa de Vidin, iar acum muscalii se luptau cu otomanii la Dunăre, în marginile Serbiei și Bulgariei. În aceste lupte a deprins Tudor meseria armelor și așa a ajuns el mai-marele pandurilor olteni. După război a venit vodă Caragea, și odată cu el ciuma, care părea că aduce sfârșitul lumii. După fuga lui, pe tronul Valahiei a urcat ultimul domn din Fanar. Veacul fanariot a luat sfârșit ca din întâmplare. Scânteia care i-a pus în mișcare și pe greci, și pe români a pornit dintr-o încrengătură de intrigi și ambiții. La scara istoriei, 1821 a fost doar primul act al unei înlănțuiri de evenimente și evoluții care a dus, după ani, la intrarea în modernitate și a românilor, și a elenilor. Pentru oamenii de-atunci însă, acel an a însemnat un șir de suferințe cumplite și de vise frânte. Ridicând oastea pandurilor, Tudor s-a visat pentru puțină vreme domn pământean al Țării Românești. Sfârșitul tragic l-a transformat în mit național. Cartea lui Radu Oltean ni-l aduce în fața ochilor viu – pe el și lumea în care a trăit.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Radu Oltean

Data apariției: aprilie 2024

ISBN: 978-973-50-8344-1

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 160

Limbă: Română

Dimensiuni: 21x30 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas

Teme: conflict, război, Cultură

 

Opinii editoriale

„Citind cărțile de istorie, suntem pe rând entuziaști, triști, curioși, fericiți ori dezamăgiți. Încercăm să ne zugrăvim în minte poveștile cu haiduci și arnăuți, domnițe și boieri, cu eroi și ticăloși. Dar lectura nu ne ajută întotdeauna să facem din imagini vis aievea. Ca de fiecare dată, Radu Oltean ne pune în fața ochilor oamenii adevărați, în carne și oase – acum cu șalvari și iatagane, cai și harnașamente bogate, șișanele și turbane, broderii minunate sau hangere bătute în pietre scumpe. Nu lasă nimic la voia întâmplării. Theodor din Vladimiri pleacă spre București cu oastea lui de panduri. În aceste pagini vom avea de-a face, alături de el, cu aventurieri greci și haiduci de-ai noștri, cu tâlhari și oportuniști, cu popi și boieri mari, cu agenți ruși și otomani. Ascunși în gloata de pe margine, noi, cititorii, vedem limpede și înțelegem pas cu pas, datorită unei narațiuni vizuale de excepție, mizele unui erou și eșecul unei revoluții.”

CONSTANŢA VINTILĂ

„Grație reconstituirilor plastice de mare acuratețe istorică ale lui Radu Oltean, Războiul Ruso–Turc din anii 1806–1812 și revoluțiile română și greacă de la 1821 par a se desfășura din nou chiar sub ochii noștri.”

TUDOR DINU

„Această carte, rodul unei cercetări minuțioase, este o reconstituire istorică pe înțelesul tuturor, plină de farmec, cu informații istorice scrupulos verificate și cu imagini sugestive, impecabil documentate, care-l transpun pe cititor într-o epocă extrem de agitată, cu oameni, fapte și întâmplări ieșite din comun. Radu Oltean este nu doar cel mai cunoscut ilustrator al vremurilor de acum, ci și un cercetător pasionat al istoriei noastre. Atent la detalii și la informațiile din izvoarele narative analizate și, în mare parte, prezentate în cuprinsul lucrării sale, el reușește să reconstituie cât mai bine cu putință epoca în care a trăit Tudor Vladimirescu: ultimul sfert al veacului al xviii-lea și primele decenii ale secolului al xix-lea. Textul accesibil și imaginile splendide îi oferă cititorului o frescă de ansamblu a situației celor două principate românești în răstimpul 1800–1821.”

CLAUDIU NEAGOE
Radu Oltean
Radu Oltean
Autor

RADU OLTEAN (n. 1970) este astăzi unul dintre cei mai apreciați autori de ilustr...

vezi autor