TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Colecții și arhive fotografice azi, în lumea digitală
Colecții și arhive fotografice azi, în lumea digitală
Vezi
galerie

Colecții și arhive fotografice azi, în lumea digitală

de Ana-Cristina Irian

Titlu apărut în colecția Comunicare media la Tritonic

Id: #427603

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Despre fotografia de pe copertă și nu doar.

  • 1901. Un început de secol în plină viteză tehnologică. Camera foto Brownie a firmei Eastman Kodak era deja lansată pe piață.
  • 1901. I.L. Caragiale publică la București „Momente și schițe”. La Bârlad se naște Gheorghe Gheorghiu Dej. 
  • 1901. La Comișani, Dâmbovița, în grădina unei case de pe moșia Alexandrinei Florescu, trei bărbați și o femeie joacă table. Trei fetițe îmbrăcate în costum popular românesc se joacă cu o păpușă. Câteva doamne și domnișoare fac conversație. Poate, una dintre ele, scrie poezia „Răsturnata de la Comișani”. Este probabil vară. Lumina este bună. Pentru câteva minute se opresc cu toții pentru o fotografie de grup. Fotograful, un prieten necunoscut. Gata!


Dacă fotografia de pe coperta acestei cărți ar fi fost un obiect digital al timpului său, s-ar fi prezentat cu majoritatea personajelor „tag-uite”, bine localizată. Cineva din familie a introdus o serie de metadate direct, cu creionul și cu stiloul, pe suprafața fizică a obiectului. Atunci, un gest intim, pentru cei apropiați din generațiile următoare, care poate conține erori, astăzi, un gest cu adevărat neobișnuit (poate chiar revoltător), dar pe care îl regăsim pe unele fotografii din secolul trecut.

O fotografie este un obiect complex care conține informații despre el însuși, tehnici de fotografiere și imprimare, autor, despre lumea din el, despre timpul și spațiul în care a fost realizat, despre traiectoria lui. Atunci când îi construim viața digitală, toate aceste informații ar trebui să însoțească obiectul, pentru a putea fi ușor de recunoscut, de utilizat și de relaționat cu alte surse fotografice și documente scrise.

Prin această carte am dorit să identific și să analizez comparativ colecții, arhive fotografice digitalizate/în curs de digitalizare din peisajul internațional al organizațiilor de cultură, cât și inițiative lansate în spațiul românesc. Am evidențiat strategii și practici propuse de organizații în sistematizarea informațiilor și prezentarea colecțiilor digitale, dinamica obiectului digital și a traiectoriilor sale în interiorul acestora.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Ana-Cristina Irian

Data apariției: martie 2022

ISBN: 978-606-749-589-8

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 354

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Tritonic

Teme: curiozitate, pasiune