TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Nu putem evada din istoria noastră (Vol. 2) 978-606-44-1511-0
Nu putem evada din istoria noastră (Vol. 2)
Vezi
galerie

Nu putem evada din istoria noastră (Vol. 2)

de Adrian Cioroianu

Titlu apărut în colecția CVP la Curtea Veche

Id: #431932

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Cea mai frumoasă poveste. Ediția a II-a
 

Descriere produs

Aceia dintre români care se jenează cu istoria ţării lor fie nu o cunosc, fie au o impresie falsă despre istoria altora, fie ambele la un loc. Preocuparea noastră principală, astăzi, nu trebuie să fie înfrumuseţarea (sau înnegrirea) trecutului, ci construirea unui viitor mai bun.


Istoria este, mai presus de toate, o poveste apropiată de adevăr despre întâmplări petrecute odinioară. În acest volum, „odinioară” este însă mai recent, așa că mulți dintre noi l-au trăit măcar în parte nemijlocit, inclusiv autorul.

 

Povestea începe imediat după cel de Al Doilea Război Mondial, cu împrejurările în care România a intrat în sfera intereselor sovietice, pierzându-și, pe rând, ca într-un scenariu bine pus la punct, partidele politice, libertățile cetățenești, suveranul, cultele religioase și tot ceea ce amintea de vechea orânduire. Continuă cu izbânzile de moment ale regimului comunist, cum ar fi instalarea aparatului represiv, crearea unui limbaj nou, industrializarea și urbanizarea țării – ambele discutabile din perspectivă istorică –, mărirea și decăderea unor corifei ai politicii culturale. Iar încheierea aduce declinul și prăbușirea regimului, dimpreună cu a conducătorului său.

 

Așadar, o poveste la care am participat și în care nu ne simțim confortabil, dar pe care trebuie să o cunoaștem şi să o acceptăm. Fiindcă nu putem evada din istoria noastră.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Adrian Cioroianu

Data apariției: august 2023

ISBN: 978-606-44-1511-0

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 328

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 120g/m

Editura: Curtea Veche

Teme: Al Doilea Război Mondial, comunism, război

 

Din blogul Cartepedia

Vlad Zver Vlad Zver

,,O cursă neobişnuită şi picantă printr-unul dintre cele mai zbuciumate secole din istoria românilor. Asezonată cu detalii inedite, povestea lui Cioroianu trece de la monarhie la comunism prin războaie......“

citește mai mult
Romeo Aurelian Ilie Romeo Aurelian Ilie

,,În anul 2018 am sărbătorit cu mare fast Centenarul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Dar nu știu câți dintre cei care s-au lăsat atunci purtați de entuziasmul jubileului s-au gândit și la contextul......“

citește mai mult
Adrian Cioroianu
Adrian Cioroianu
Autor

Adrian Cioroianu este profesor universitar şi decan al Facultăţii de Istorie, Un...

vezi autor