TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Comunism și cultură 978-606-44-1435-9
Vezi
galerie

Comunism și cultură

de Vladimir Tismăneanu, Radu Stern

Titlu apărut în colecția Argument la Curtea Veche

Id: #431692

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
O introducere
 

Descriere produs

Între proiectul ideologic, politic și social al comunismului și cultură a existat o relație complexă, manifestată puternic în câmpul producției artistice.


Ani la rând, atât istoria, cât și creația au fost nevoite să se încline în fața ideologiei. Ca fenomen global, comunismul a însemnat un război cultural care a implicat numeroși artiști proeminenți ai secolului XX.

 

Vladimir Tismăneanu și Radu Stern examinează atent întrepătrunderea dintre scopurile utopice și practicile culturale din domenii precum literatura, artele vizuale, filmul sau muzica și se completează strălucit: discută, printre alții, despre Maxim Gorki, Picasso, Soljenițîn sau Bulgakov, explică impactul mitologiilor politice care mizau pe artiști care să înlocuiască tradiția „burgheză“, decadentă și să provoace o revoluție socială, culturală și umană. Și, poate cel mai important, cei doi autori delimitează clar adevărul de propagandă.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Vladimir Tismăneanu, Radu Stern

Traducător: Marius Stan

Data apariției: august 2023

Titlu original: Communism and Culture: An Introduction

ISBN: 978-606-44-1435-9

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 320

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Curtea Veche

Teme: comunism, societate, Cultură

 

Opinii editoriale

„Există în aproape orice moment istoric o întrețesere a artei cu politica. Lionel Trilling definea întâlnirea lor drept creatoare de răscruci însângerate. Despre implicarea intelectualilor de stânga într-un secol XX plin de contradicții și orori vorbesc în acest volum Radu Stern și Vladimir Tismăneanu. Și o fac cu o excepțională acuitate și sensibilitate, oferindu-ne nu doar o suită de întâmplări încărcate de profunde sensuri istorice și o galerie de personaje, ci și o veritabilă carte de învățătură.”

Mircea Mihăieș

„Mi-l imaginez pe Vladimir Tismăneanu ca pe un paznic al conștiinței colective - când adoarme, toropită de relativismul derutant al vremii noastre, și e gata să alunece în eroare fără să-și dea seama, el o trezește cu un șoc de adevăr. Vladimir Tismăneanu scrie pentru că nu admite ca noi să uităm.”

Sever Voinescu, Dilema veche

„Prin sensibilitatea sa mereu în alertă față de radicalismul fanatic, Vladimir Tismăneanu este cu siguranță unicul eseist politic român comparabil cu polonezul Adam Michnik.”

Mircea Iorgulescu, 22

„Vladimir Tismăneanu este unul dintre cei mai importanți cercetători ai politicilor est-europene.”

American Historical Review
Vladimir Tismăneanu
Vladimir Tismăneanu
Autor

Vladimir Tismăneanu (n. 4 iulie 1951, Braşov), este profesor de ştiinţe politice...

vezi autor