TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Grădinarul și tâmplarul 978-606-44-1579-0
Grădinarul și tâmplarul
Vezi
galerie

Grădinarul și tâmplarul

de Alison Gopnik

Titlu apărut în colecția Familia la Curtea Veche la Curtea Veche

Id: #433966

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Noi tendințe în psihologia dezvoltării copilului
 

Descriere produs

Tu ce fel de părinte ești: tâmplar sau grădinar?

 

Alison Gopnik, una dintre cele mai importante specialiste din lume în psihologia copilului, susține că în epoca actuală există două tipuri de părinți: „tâmplari” și „grădinari”. Tâmplarul se ghidează după ideea că orice copil poate fi modelat, la fel cum ai ciopli o bucată de lemn: făcând lucrurile potrivite, dobândind abilitățile potrivite, citind cărțile potrivite, va deveni un anumit tip de adult. Pe de altă parte, grădinarul este mai puțin preocupat de control, în schimb îi va oferi copilului un spațiu protejat în care să poată explora, îi va crea un ecosistem bogat și hrănitor, dar în același timp variabil, divers și dinamic – ca și când ar îngriji un copac.

 

Autoarea explică paradoxurile vieții de părinte dintr-o perspectivă științifică și spulberă mitul unui „parenting de calitate”. În ultimii 30 de ani, acest concept și industria care îl înconjoară au transformat îngrijirea copiilor într-o muncă obsesivă, controlată și orientată spre obiective, menită să-i proiecteze pe adulții din viitor mai degrabă decât să-i crească pe copiii din prezent. Urmarea? Părinții și copiii devin anxioși, tensionați și nefericiți. Alison Gopnik ne propune să întoarcem foaia.

 

„Să fii părinte înseamnă pur și simplu să-ți iubești copiii, doar că iubirea nu este deloc simplă.”

Alison Gopnik

extinde
 

Detalii produs

Autor: Alison Gopnik

Data apariției: decembrie 2023

Titlu original: The Gardener and the Carpenter

ISBN: 978-606-44-1579-0

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 384

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Curtea Veche

Teme: copilărie, familie

 

Opinii editoriale

„Ce ușurare să găsești o carte care ia atitudine împotriva unui parenting supraprotector, atât de răspândit în zilele noastre!”

Publishers Weekly

„Grădinarul și tâmplarul pune sub semnul întrebării ideea modernă potrivit căreia părinții buni își pot modela copiii pentru a-i transforma în adulți de succes. Copiii nu trebuie să devină asemenea părinților, ci doar să învețe de la ei, pentru a crea ceva nou.”

The Boston Globe

„Gopnik îi ghidează pe cititori spre înțelegerea faptului că dragostea și siguranța, mai degrabă decât controlul și o abordare îngustă axată pe educație, sunt cel mai bun fundament pe care se pot dezvolta copiii noștri.”

Financial Times

„În esență, abordarea lui Gopnik se concentrează pe a-i ajuta pe copii să-și găsească propriul drum. Cartea descrie o gamă largă de experimente care arată că cei mici învață mai puțin prin „predare conștientă și deliberată“ și mai mult prin observare, ascultare și imitație.”

Nature

„O corecție oportună a parentingului orientat spre rezultate.”

The Guardian

„Cartea lui Alison Gopnik ar trebui să fie o lectură obligatorie pentru orice om care este sau intenționează să devină părinte. Deși ancorată în date științifice, lucrarea este accesibilă și înrădăcinată în experiența de mamă și bunică a autoarei.”

Isabel Berwick