TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Legendele, miturile și simbolurile Francmasoneriei HE-AGM-LEMISF-18-N-001
Legendele, miturile și simbolurile Francmasoneriei
Vezi
galerie

Legendele, miturile și simbolurile Francmasoneriei

de Albert G. Mackey

Titlu apărut în colecția Arta regală la Herald

Id: #252803

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Albert Mackey, cea mai respectată voce în masoneria americană de la sfârșitul secolului XIX, realizează în prezentul volum o sinteză a principalelor mituri, simboluri și legende ale francmasoneriei.

 

După părerea sa, „obiectul legendelor masonice nu este stabilirea unor fapte istorice, ci transmiterea unor doctrine filozofice. Ele sunt o metodă prin care se comunică învățăturile ezoterice, iar studentul le acceptă fară referire la altceva decât utilitatea și semnificația lor în dezvoltarea dogmelor masonice. Să luam, de exemplu, legenda hiramica a celui de-al treilea grad. Ce importanță are pentru discipolul în masonerie dacă ea este adevărată sau falsă? Tot ce vrea el să cunoască este semnificația sa internă; iar atunci când află că scopul ei este să ilustreze doctrina nemuririi sufletului, el este satisfăcut de acea interpretare și nu consideră necesar să-i investigheze acuratețea istorică sau să-i reconcilieze contradicțiile aparente. La fel cu legenda pietrei unghiulare pierdute; sau a celui de-al doilea templu; sau a arcei ascunse – toate acestea sunt pentru el narațiuni legendare care au valoare doar pentru nestemata pe care o conțin. Fiecare din aceste legende este expresia unei idei filozofice.


Dar mai există și o altă metodă de instruire masonică, cea prin simboluri. Nicio știință nu este mai veche decât cea a simbolismului. Cândva, aproape toate învățăturile din lume erau transmise prin simboluri. Și chiar dacă filozofia modernă se exprimă acum exclusiv în propoziții abstracte, Francmasoneria rămâne credincioasă vechii metode, pe care a păstrat-o, în toată importanța sa originară, ca pe o metodă de comunicare a cunoașterii. Dar, deși în Francmasonerie există două moduri de instrucție – prin legende și prin simboluri –, în fapt, între ele nu există nicio deosebire esențială. Simbolul este o reprezentare vizibilă, iar legenda o reprezentare audibilă a unei idei ce se vrea pusă în evidență – a unei concepții morale produse printr-o comparație. Atât legenda, cât și simbolul sunt legate de dogme având un profund caracter religios; ambele sunt purtătoare de sentimente morale și ambele sunt menite ca prin această metodă să ilustreze filozofia Masoneriei speculative".

extinde
 

Detalii produs

Autor: Albert G. Mackey

Traducător: Walter Radu Fotescu

Data apariției: ianuarie 2021

Titlu original: The Symbolism of Freemasonry

ISBN: 9789731118598

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 336

Limbă: Română

Dimensiuni: 14x21 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Herald

Teme: mitologie

Albert G. Mackey
Albert G. Mackey
Autor

Albert Mackey (12 martie 1807 - 20 iunie 1881) se naște în Carolina de Sud (SUA)...

vezi autor