TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Minunea timpului trăit

Lily Teodoreanu, Monica Pillat, Pia Pillat
Monica Pillat publică scrisorile trimise de ea vreme de 40 de ani (1957-1997) mătușii aflate departe, alături de cele adresate aceleiași Pia...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-50-2600-4
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback

Minunea timpului trăit

MAI MULTE DESPRE CARTE

Monica Pillat publică scrisorile trimise de ea vreme de 40 de ani (1957-1997) mătușii aflate departe, alături de cele adresate aceleiași Pia Pillat de Lily Teodoreanu (scriitoarea Ștefana Velisar) în anii 1967-1977. Biruința unei iubiri (2008), Sufletul nu cunoaște distanțele (2009) și acest volum formează o trilogie închinată Piei, spune Horia-Roman Patapievici în prefață.

Primul lucru care frapează inteligența cititorului de azi, la parcurgerea acestor scrisori, este bunătatea oamenilor care le scriu. Frumusețea exprimărilor, la Lily Teodoreanu, nu este a retoricii, este a inimii. Ea nu edulcorează realitatea: ea se pune față de realitate într-o poziție din care realitatea vine spre ea cu bunătatea ei, nu cu răutatea la care te-ai aștepta.
Dacă Lily avea vocea bunătății care decisese să nu răzbune nimic, Monica Pillat are vocea bunătății care caută să-și salveze sufletul și inima nu pentru sine, ci de dragul lumii, care e atât de înmărmuritor de frumoasă.

„Știi, Pia, viața mea nu a fost plină de evenimente spectaculoase, ci de fapte invizibile aparent, care mi-au revelat dureroasa frumusețe de a fi vie", scrie Monica în 7 octombrie 1986. Asta avem aici. Dureroasa frumusețe a faptului de a fi viu. Minunea timpului trăit. Această carte de scrisori îndrăgostite. Aceste suflete amețitor de frumoase. Exercițiile lor de salvare. Salvarea lor.
Noi însă, cei de aici, cititorii, noi cu ce merinde de drum plecăm în desagă? Ce viaticum luăm cu noi? Frumusețe, din plin. Bunătate, la fel. Deopotrivă bunătatea binecuvântată a frumuseții, ca și bunătatea binecuvântată de frumusețe; precum și frumusețea binecuvântată a bunătății și frumusețea binecuvântată de bunătate. Cine a spus că frumusețea nu mai poate salva lumea? (Horia-Roman PATAPIEVICI)

Autor: Lily Teodoreanu, Monica Pillat, Pia Pillat
Prefaţator: Horia-Roman Patapievici
Data apariției: 2010
Editura: Humanitas
Pagini: 332
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
corespondenta, amintiri, prietenie, feminitate, scriitoare, destainuiri, viata, experienta, eveniment, scrisoare
 • Monica Pillat
  Autor
  Lily Teodoreanu - Autor
  Lily Teodoreanu, pe numele de scriitoare Ştefana Velisar Teodoreanu (17. X. 1897, Remiremont, Franţa - 30. V. 1995, Bucureşti), fiica lui Ştefan Lupaşcu şi a Mariei (n. Mazurier), a frecventat Şcoala Centrală de Fete din Bucureşti. În 1920 s-a căsătorit cu scriitorul Ionel Teodoreanu, cu care a avut doi fii gemeni, Ştefan şi Oswald. A debutat în 1929 cu poeme şi schiţe în periodicul Bilete de papagal; primul ei roman, Calendar...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Lily Teodoreanu
  Autor
  Pia Pillat
  Autor
  Monica Pillat Monica Pillat - Autor
  Monica Pillat (n. 8. X. 1947, Bucureşti), fiica lui Dinu şi a Corneliei Pillat, a absolvit Facultatea de Limbi Germanice, Secţia engleză-română, în 1970. În 1973 s-a căsătorit cu Nicolae Săulescu, cercetător agronom. S-a specializat...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Monica Pillat
  Autor
  Horia-Roman Patapievici
  Prefaţator
  Pia Pillat - Autor
  Pia Pillat Edwards (n. 1916) este matusa paterna a Monicai Pillat. Si ea, si Monica, desi din generatii diferite, au fost bune prietene cu Lily Teodoreanu.
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Pia Pillat
  Autor
  Horia-Roman Patapievici Horia-Roman Patapievici - Prefaţator
  Horia-Roman Patapievici – născut la 18 martie 1957 (Bucureşti). Studii de fizică (1977–1981; diplomă de specializare 1982), cercetător ştiinţific (1986–1994), asistent universitar (1990–1994), director de studii (1994–1996), membru...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinia cititorilor