TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Daunele morale și prestația compensatoare la divorț UJ-PAL-DMIPCL-19-N-001
Vezi
galerie

Daunele morale și prestația compensatoare la divorț

de Paula-Alina Lupu

Id: #306661

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Jurisprudență relevantă și comentată
 

Descriere produs

„Reglementarea dreptului de a solicita despăgubiri sau o prestație compensatorie cu ocazia divorțului, deși a prezentat un interes deosebit atât pentru practicieni, cât și pentru justițiabilii dornici în a-și valorifica asemenea pretenții, a ridicat dificultăți aparte în practică. În mod surprinzător, în pofida unui interval de timp consistent ce a trecut de la intrarea în vigoare a noului Cod civil, numărul acțiunilor în justiție întemeiate pe dispozițiile art. 388 sau 390 C. civ. este totuși destul de redus, la nivel național, numărul fiind încă de ordinul zecilor.

 

În tăcerea legiuitorului și în prezența unei literaturi de specialitate care s-a aplecat prea puțin asupra acestui subiect, le-a revenit instanțelor judecătorești sarcina de a defini noțiunile de „prejudiciu cauzat prin desfacerea căsătoriei”, respectiv de „dezechilibru semnificativ” în condițiile de viață ale soțului nevinovat.

 

Confruntându-mă cu propriile dificultăți cu ocazia motivării unor astfel de cereri, am ales să aprofundez domeniul din punct de vedere teoretic și practic, sesizând particularitățile celor două instituții juridice.

 

Lucrarea conține un număr de 30 de spețe care mi-au atras atenția atât prin prisma situațiilor de fapt, cât și a motivărilor inedite, iar prin intermediul comentariilor am încercat să-mi aduc modesta contribuție, prezentând propriile definiții și soluții practice.

 

Deși nu constituie tema prezentei lucrări, am ales să redau soluțiile cu privire la capetele accesorii de cerere în câteva cazuri aparte (de exemplu: autoritatea părintească exclusivă în cazuri deosebite, legături personale cu condiția ca minorul să-și dorească acest lucru și păstrarea numelui de familie purtat în timpul căsătoriei, situație pe care am încadrat-o în categoria celorlalte compensații pe care soțul nevinovat le are în vedere la introducerea cererii de divorț).”

Autoarea

extinde
 

Detalii produs

Autor: Paula-Alina Lupu

Data apariției: noiembrie 2019

ISBN: 978-606-39-0529-2

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 184

Limbă: Română

Dimensiuni: 15x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Universul Juridic