TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Cronicarii, adevărul și puterea (RESIGILAT) 978-973-668-338-1
Cronicarii, adevărul și puterea (RESIGILAT)
Vezi
galerie

Cronicarii, adevărul și puterea (RESIGILAT)

de Nadia Manea

Id: #435119

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
ATENȚIE! Produs cu mici urme de uzură, decolorat și/ sau îngălbenit
 

Descriere produs

Lucrarea „Cronicarii, adevărul şi puterea. Istorie şi ideologie în cronistica moldovenească a secolului al XVII-lea” este o incursiune în istoria culturală, politico-ideologică şi mentală a Moldovei secolului al XVII-lea. În peisajul istoriografiei moldovene a acestui veac, primii istorici care se văd sunt Grigore Ureche şi Miron Costin. Alături de ei sau măcar în umbra lor, am considerat însă că trebuie să se afle şi Eustratie Logofătul, Simion Dascălul şi Misail Călugărul. Elaborându-şi scrierile, aceşti autori s-au aflat sub presiunea a două puteri de naturi diferite: puterea politică, care le-a marcat existenţa, şi puterea adevărului celor scrise, care le-a asigurat perenitatea operei.


Pentru a stabili măsura în care opţiunile politice şi motivaţiile ideologice ale cronicarilor acestui timp au determinat formularea unui anume diagnostic asupra trecutului, autoarea şi-a structurat lucrarea în trei capitole: Destine de cronicari moldoveni în secolul al XVII-lea, Scrieri istorice din Moldova secolului al XVII-lea şi Trecut istoric şi acțiune politică în Moldova secolului al XVII-lea. Meditaţia cronicarilor umanişti din Moldova secolului al XVII-lea asupra timpului şi omului este expresia căutărilor unei comunităţi, care începuse să se angajeze pe drumul modernizării într-un context care îi solicita suplimentare străduinţe. De aceea, adevărurile lor de discernământ pot încă să ofere explicaţii pentru prezentul nostru.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Nadia Manea

Data apariției: februarie 2013

ISBN: 978-973-668-338-1

Copertă: Hardcover

Număr pagini: 532

Limbă: Română

Dimensiuni: 17x24 cm - Academic / X4

Hârtie: 80g/m

Editura: Oscar Print

Teme: adevăr, curiozitate, societate, Cultură

 

Opinii editoriale

„Originalitatea cărții de față constă în interogațiile noi adresate operei cronicarilor moldoveni din secolul al XVII-lea și în răspunsurile ce le propune. Scrisă pentru cititorii acestui început de secol, din fiecare pagină a monografiei răzbate ideea responsabilității istoricului pentru adevăr și pentru menirea disciplinei pe care o slujește în societatea noastră.”

Prof. univ. dr. Stelian Brezeanu