TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Codul Capitalului
Codul Capitalului
Vezi
galerie

Codul Capitalului

de Katharina Pistor

Titlu apărut în colecția Variae la Hamangiu

Id: #424783

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Cum Dreptul creează Bogăție și Inegalitate
 

Descriere produs

Codul Capitalului este o carte (aparent neortodoxă) care examinează modul în care activele precum pământul, datoria privată, organizațiile de afaceri sau know-how-ul sunt transformate în capital prin intermediul legislației și al unor instrumente juridice simple și arhicunoscute (dreptul de proprietate, fiducia, dreptul contractelor, dreptul corporatist sau dreptul insolvenței).

 

Capitalul reprezintă trăsătura definitorie a economiilor moderne. Totuși, majoritatea oamenilor nu au idee de unde provine acesta, de fapt. Ce anume transformă simpla bogăție într-un activ care creează automat și mai multă bogăție?

 

Codul Capitalului explică modul în care capitalul vremurilor noastre este în mare măsură creat în spatele ușilor închise, în birourile avocaților, și de ce acest fapt puțin cunoscut este una dintre cele mai importante cauze pentru creșterea decalajului de avere între deținătorii de capital și toți ceilalți.

 

Katharina Pistor demonstrează în această carte cum avocații, cu ajutorul instrumentelor juridice pe care le mânuiesc cu maximă iscusință, „grefează” selectiv anumite bunuri, dotându-le cu capacitatea de a genera și de a proteja bogăția privată, în beneficiul unei pături restrânse de beneficiari și, adesea, în detrimentul celorlalți membri ai societății. Cu o asemenea „programare” juridică, orice obiect, acțiune sau idee poate fi transformată în capital – iar avocații sunt deținătorii acestui „cod”. Autoarea prezintă inclusiv mecanismele de drept internațional privat (așa zisele conflicte de legi), cu ajutorul cărora avocații „navighează” printre diferitele sisteme și norme juridice, selectându-le pe cele care servesc cel mai bine nevoile clienților lor, și cum tehnici juridice care au fost inventate pentru prima dată cu secole în urmă pentru a codifica proprietățile funciare sunt perfecționate și folosite astăzi pentru a „coda” acțiuni, obligațiuni, idei – „active” care nu au o existență reală, efectivă, ele existând doar din punct de vedere juridic.

 

Acest nou mod de a gândi – foarte prezent în societățile actuale – reprezintă și una dintre cele mai pernicioase probleme ale timpurilor noastre. Cartea surprinde un tablou îngrijorător al naturii globale omniprezente a acestui „cod”, al oamenilor care îl modelează și al guvernelor care îl aplică.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Katharina Pistor

Traducător: Dana Neacșu

Postfaţator: Radu Rizoiu

Data apariției: iulie 2022

Titlu original: The Code of Capital: How the Law Creates Wealth and Inequality

ISBN: 978-606-27-2087-2

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 320

Limbă: Română

Dimensiuni: 14,5x20,5 cm - A5

Hârtie: 80g/m

Editura: Hamangiu

Katharina Pistor
Katharina Pistor
Autor

Katharina Pistor este profesor de drept comparat la Columbia Law School. Anterio...

vezi autor
Radu Rizoiu
Radu Rizoiu
Postfaţator

Radu Rizoiu are o experienţă profesională de peste 20 de ani în domeniul juridic...

vezi autor