TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Introducere în alchimia interioară daoistă
Introducere în alchimia interioară daoistă
Vezi
galerie

Introducere în alchimia interioară daoistă

de Isabelle Robinet

Titlu apărut în colecția Calea Chineză la Herald

Id: #420653

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Despre unitate și multiplicitate
 

Descriere produs

Cel care se apropie de daoism, nu doar de alchimie, parcurge trei etape: prima este cea în care ia cuvintele textului alchimic ad litteram, cu înțelesul lor mundan; a doua, este cea în care, dându-și seama că sensul de bază ascunde unul mai subtil, începe să-și pună și să pună întrebări. Maestrul nu-i va da răspunsuri, ci îi va pune alte întrebări sau îi va cere să recitească mai atent textul în ideea că o lectura repetată a aceluiași fragment deschide noi orizonturi, deschide posibilitatea de a pricepe. A treia este cea în care discipolul, ajuns la rândul lui maestru, a depășit stadiul de înțelegere cerebrală ajungând să pătrundă cu spiritul în universul lui daoist.


Acest volum conține traducerea scrierii lui Zhang Boduan 悟真篇 (Wuzhen pian ‒ Versetele trezirii la Adevăr). Cititorul va avea de parcurs un text enigmatic, pe alocuri eliptic, cu nenumărate referiri la repere culturale dintre cele mai diverse: cosmologie, personaje mitologice, povești, snoave, zicale și legende, aluzii la forme de scriere pictografică etc. Ca orice text clasic chinez, câteva pagini alcătuiesc corpusul de bază și alte zeci sunt reprezentate de comentarii și explicații.


În această carte, Isabelle Robinet „disecă” nivelurile, etapele și planurile lecturii și înțelegerii unui text de sorginte orientală. În aceste texte se pot descifra două dimensiuni: una temporală și una spațială pe care fiecare noțiune le conține, așa cum Dao conține Yin și Yang, și care se desfășoară după două axe principale, pe orizontală și pe verticală.


Pe drumul practicării alchimiei, ca și pe calea cunoașterii, se iau în considerare trei etape care merg de la cea mai rudimentară la cea mai subtilă: etapa lui jing, o putere vitală a stării subtile și potențiale; etapa lui qi, „suflu”, „energia” potențială a manifestării; și etapa lui shen, „spirit”. De la jing la qi, de la qi la shen, iar de la shen la Dao sau la Vid. Cu aceste etape se întrepătrund trei planuri: cel al lui Taiji, unde dualitatea este cea a Cerului și Pământului, planul cosmologic; planul lui Yi jing, al perechii Qian/Kun [al simbolizării principiilor metafizice]; și planul lui Dao cu Yin și Yang [al principiilor metafizice]. De la aceste planuri se trece la alte trei: cel al Omului, cel al simbolurilor și cel al alchimiei.” - Tatiana Segal, traducător



Alte titluri pentru TatianaSegal (traducator):
Filosofii citesc Biblia (2022) ,
extinde
 

Detalii produs

Autor: Isabelle Robinet

Traducător: Tatiana Segal

Data apariției: august 2021

ISBN: 9789731118291

Copertă: Paperback

Număr pagini: 272

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Teme: mitologie

Editura: Herald