TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Apelul în procesul civil
Vezi
galerie

Apelul în procesul civil

de Gabriel Sandu Lefter

Titlu apărut în colecția Studii şi monografii la Hamangiu

Id: #388101

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Lucrarea Apelul în procesul civil are meritul de a constitui prima analiză cvasiexhaustivă a apelului în noua sa configurație, dobândită prin adoptarea noului Cod de procedură civilă.

 

Importanța practică a apelului a crescut cu mult după suprimarea numeroaselor excepții de la dreptul de apel, cunoscute de fosta reglementare, de lege lată apelul fiind, dimpotrivă, cu adevărat calea ordinară de atac și chiar singura cale de atac de reformare, în numeroase materii a căror importanță practică este dificil de subestimat (menționăm aici, doar cu titlu de exemplu, litigiile de muncă și de asigurări sociale, exproprierile, aplicarea legislației speciale privind restituirea imobilelor preluate de fostul regim comunist etc.).

 

Cartea Apelul în procesul civil este structurată, din punct de vedere al formei, în trei titluri. Primul titlu privește cererea de apel și efectele acesteia, titlul al II-lea, depunerea cererii de apel și etapa scrisă, pregătitoare în această cale de atac, iar titlul al III-lea, cel mai dens, analizează chestiuni esențiale precum regulile aplicabile judecății în apel, probele și excepțiile noi în apel, sintagma deosebit de delicată a motivelor de ordine publică și soluțiile pe care le pronunță instanța în această cale de atac.

 

Demersul științific al autorului este important, având în vedere că reconfigurarea normelor din materia apelului atinge chestiuni de o mare importanță practică, precum decăderea din dreptul de a motiva apelul după expirarea termenului de apel, calculat de la data comunicării; posibilitatea de a administra probe noi și cerințele atașate acestei posibilități probatorii; devoluțiunea în apel, acum precizată de o seamă de texte noi ca formă, dar care tind la codificarea unor soluții doctrinare și jurisprudențiale preexistente; consolidarea soluției potrivit căreia instanța de apel judecă ea însăși fondul cauzei, inclusiv prin tehnica evocării fondului (nejudecat la prima instanță) direct în apel, dându-se astfel expresia cuvenită caracterului devolutiv al căii ordinare de atac.

 

Analiza științifică deosebit de densă, amplu documentată bibliografic și cu soluții din practică judiciară, pe care autorul le-a identificat în mod acribic, ne îndreptățește să concluzionăm că suntem în prezența unei lucrări valoroase, originale, redactate într-o manieră elegantă și accesibilă. Impresionează bogăția de informații și soluții din doctrină și jurisprudență, analizele de texte, profunde și cu numeroase contribuții personale. Autorul trece soluțiile doctrinare și jurisprudențiale evocate prin filtrul judecății proprii și exprimă judecăți de valoare pertinente, ca și critici față de noul Cod de procedura civilă, acolo unde este cazul. În afara soluțiilor din jurisprudența română, autorul valorifică, când este cazul, și jurisprudența Curții Constituționale și a Curții Europene a Drepturilor Omului.

 

Lucrarea Apelul în procesul civil este riguros sistematizată, terminologia adecvată, stilul clar, ceea ce ne face să recomandăm cu deplină convingere această lucrare tuturor cititorilor interesați – magistrați, avocați, consilieri juridici, studenți din toate ciclurile de studii, precum și oricărei persoane interesate de aprofundarea regulilor aplicabile căii ordinare de atac reglementate de legea procesuală.” - Prof. univ. dr. Corneliu Bîrsan

extinde
 

Detalii produs

Autor: Gabriel Sandu Lefter

Data apariției: octombrie 2021

ISBN: 9786062718336

Copertă: Paperback

Număr pagini: 608

Limbă: Română

Dimensiuni: 16,5x23,5 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Hamangiu