TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Un ghem de vise 9786069568446
Un ghem de vise
Vezi
galerie

Un ghem de vise

de Cleopatra Lorințiu

Id: #431448

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Libeluliada
 

Descriere produs

„De dragul tău, aş scrie o poveste nemaivăzută şi nemaiauzită, întâmplată la o margine de mare pe o epavă de bric, printre alge lucioase şi crabi care‑şi găsesc culcuş într‑o cală ruginită. De dragul tău, aş însufleţi caii din păretar, i‑aş lăsa să alerge prin deşert sub clarul de lună, cărând sabine învelite în văluri albe duse de răpitori cu ochi lucitori, înarmaţi până‑n dinţi. De dragul tău, aş lăsa gladiolele roşii să crească, să crească şi fiecare floare aş închiria‑o unui prinţişor pitic sau unei dulci maimuţici, iar seara i‑aş pune să danseze pe masa mea acoperită cu satin roz. Aş lăsa notele să fugă din portativ, aş lăsa plantele să iasă din ierbar şi albinele din stupina unchiului Nicolae Ilieşu, care, de fapt, nici nu ne e unchi de‑adevăratelea, dar e dintr‑un sat cu bunicul nostru şi l‑a cunoscut pe bunicul nostru şi‑atunci nu merită să‑i zicem unchi? De dragul tău, copil cu ochii vii în care se scaldă o lacrimă de ghiduşie şi‑un fir de tristeţe ascunsă, copil care alergi pe un peron după un tren care pleacă, deşi ştii prea bine că n‑o să‑l ajungi, fluturând o batistă murdară de afine coapte, de dragul tău, aş ţine vacanţa cu mâinile amândouă, aş ţine‑o cu putere să mai stea, să mai stea. De dragul tău, aş lăsa cântecele să zboare libere ca păsările, aş găsi câte‑un gând fermecat în fiecare sâmbure de piersică, aş face în fiecare zi cartofi prăjiţi. Aş lăsa bărcuţele din hârtie să ducă pe ape poveşti minunate, literele de cerneală să se dizolve într‑o amestecătură albastră care te‑ar face să râzi. De dragul tău, m‑aş ascunde într‑o carte din bibliotecă şi‑aş aştepta acolo cuminte să mă găseşti, şi tu vei citi, vei citi carte după carte, raft după raft şi, într‑o bună zi, mă vei găsi şi pe mine pitită după vreun tom cu scoarţe uzate, vei şterge praful cu dosul mâinii şi mă vei privi cu ochii tăi vii în care se scaldă o lacrimă de ghiduşie şi‑un fir de tristeţe, dar eu voi fi atunci tare bătrână…”

extinde
 

Detalii produs

Autor: Cleopatra Lorințiu

Ilustrator: Silvia Mitrea

Data apariției: august 2023

ISBN: 9786069568446

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 272

Limbă: Română

Dimensiuni: 17x24 cm - Academic / X4

Hârtie: 80g/m

Editura: Editura pentru Artă și Literatură

Teme: copilărie, curiozitate

 

Opinii editoriale

„Poetă de primă mână, prozatoare și autoare de literatură pentru copii, Cleopatra Lorințiu scrie pentru cei mici o carte superbă. Un semn de prețuire și de speranță, din partea ei, pentru literatura dedicată unei vârste. Un exercițiu stilistic de excepție, dus de ea pe culme.”

Smaranda Jelescu, 1992

„Cleopatra Lorințiu reușește o serie de nuanțări narative inedite. Printre acestea se cuvine a fi menționată, în primul rând, intensificarea pur poetică, cel mai convingător exprimată… Sunt texte grațioase în care autoarea imaginează întâmplări din viețile unor copii și apariții ingenioase de copii ultraimaginativi.”

Voicu Bugariu, Luceafărul, 1982

„Poveștile Cleopatrei Lorințiu produc stări de lectură în care amintirea se amestecă discret cu visul și poezia, cu invitația la călătorie în ținuturile miraculoase ale copilăriei. Sunt povești trăite, pline de concretețe a vieții din copilărie, și exprimă revelator psihologiile celor care trăiesc această minunată etapă de viață. Autoarea are știința apropierii de lumea descrisă, un sentiment aparte pentru aceasta, ceea ce ne determină să o urmăm în demersul ei. O carte de nerăbdare, frumoasă și înaripată, în care copilăria își găsește și dezvoltă o stare de plenitudine.”

Olimpiu Nusfelean, Tribuna, 1987

„Cred că o carte cu povești atât de frumoase și captivante, incluse de altfel în biografia școlară națională pentru clasele I-VIII, așa cum și-a închipuit-o Cleopatra Lorințiu, nu numai că netezește dragostea pentru lectură, dar, ca un zidar priceput, înalță pe nesimțite în ființa acelor mici cititori castele în care mai târziu ne vom regăsi sufletul cristalin ca lacrima al copilăriei.”

Tudor Opriș, 1998