TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Viața cotidiană bucureșteană la apusul domniilor pământene (1678 – 1716) 978-606-537-513-0
Viața cotidiană bucureșteană la apusul domniilor pământene (1678 – 1716)
Vezi
galerie

Viața cotidiană bucureșteană la apusul domniilor pământene (1678 – 1716)

de Elena Gheorghe

37 05 lei
-5% de la 39 lei
În stoc
  • Transport gratuit la comenzile de peste 120 de lei
  • Retur posibil: 365 zile
  • Data estimată de livrare: 22.09.2021
  • Ambalare gratuită a cadoului
Adaugă la wishlist

Descriere produs

Descoperă cartea Viața cotidiană bucureșteană la apusul domniilor pământene (1678 – 1716) de Elena Gheorghe apărută la editura Cetatea de Scaun

Această lucrare îşi propune o explorare în cotidianului bucureştean al secolelor XVII-XVIII şi o prezentare a evoluţiei urbanismului,  în paralel cu cea a mentalului colectiv.

Ceea ce interesează cu adevărat este prezentarea moravurilor şi a modurilor de viaţă diferite, aplicând conceptul de „viaţă privată”. Apare aici problema definirii acestui concept, având în vedere realităţile pe care le-a acoperit de-a lungul timpului. Se cuvine să precizăm clar subiectul astfel încât studiind viaţa de toate zilele să nu rătăcim şi vorbind, de pildă, de locuinţă să nu descriem dormitorul, să nu alunecăm spre o istorie a individualismului sau a intimităţii.

Am pornit de la un fapt evident şi anume acela că în permanenţă a existat contrast între viaţa publică şi cea privată. Ultima este o zonă de intimitate unde omul se poate retrage, se poate reculege, se destinde eliberându-se de carapacea care îl ocroteşte în lumea din afară. Locul acesta este de ordin familial, domestic. Este şi locul tainei. În aria privată, omul păstrează ce are el mai de preţ, ce nu este decât al lui, ceea ce nu are voie să divulge, să arate, deoarece este prea deosebit de aparenţele pe care onoarea cere să le salvgardeze în public.

Înscrisă în mod firesc în casă, în locuinţă sau în palat domnesc, viaţa privată apare deci ca zidită. Totuşi, de o parte şi de alta a acestui „zid” se dau mereu lupte. Viaţa privată se vede silită să facă mereu faţă asalturilor vieţii publice. De cealaltă parte a baricadei ea trebuie să comprime năzuinţele individuale spre independenţă, deoarece incinta adăposteşte o formaţie socială complexă în sânul căreia inegalităţile persistă: puterea bărbaţilor se loveşte mai crunt decât în lumea dinafară, de cea a femeilor, puterea bătrânilor de cea a tinerilor, puterea stăpânilor de neascultarea servitorilor.

extinde

Detalii produs

Autor: Elena Gheorghe

Data apariției: aprilie 2021

ISBN: 978-606-537-513-0

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 204

Dimensiuni: 14,5x22,5 cm

Editura: Cetatea de Scaun

Pagini: 204

Limba: Română

Hârtie: 80g/m

Toate categoriile:
Carte non-ficțiune >> Științe umaniste >> Istorie
Speciale >> Catalog Cartepedia
Cuvinte cheie:
non-ficțiune, istoria românilor

Opinia cititorilor