TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Grigore Filipescu. Viaţa, activitatea și năzbâtiile unui om politic controversat VR-ANP-GFVAIN-20-N-001
Grigore Filipescu. Viaţa, activitatea și năzbâtiile unui om politic controversat
Vezi
galerie

Grigore Filipescu. Viaţa, activitatea și năzbâtiile unui om politic controversat

de Andrei Popescu

Titlu apărut în colecția Aristocărți la Vremea

Id: #318359

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Descendent dintr-o veche familie boierească, Grigore Filipescu (1886-1938) și-a făcut studiile în Franța și Elveția, de unde s-a întors cu o dublă specializare: jurist și inginer. Primele acțiuni prin care s-a remarcat tânărul om politic au fost divulgarea în presa americană a unor secrete de stat ale României cu privire la pretențiile pe care țara noastră le avea asupra unor teritorii ale Bulgariei și o bătaie sângeroasă pe care a avut-o cu un ziarist liberal. Aceste „năzbâtii” de la debutul carierei l-au făcut pe tatăl său să exclame: „Tare mă tem că Grigoraș are să fie nu numai nebun, dar și prost”.

În viața politică a fost un traseist, fiind membru al unui număr de zece partide. În 1929, a înființat propria grupare, numită Liga „Vlad Țepeș”, care avea ca principal scop readucerea în țară a prințului Carol și înscăunarea sa ca rege al României. După urcarea pe tron, Carol al II-lea l-a răsplătit pe Grigore Filipescu cu funcția de președinte al societății de telefoane. Din acest post, el asculta telefoanele adversarilor politici și economici, iar divulgarea acestei activități a iscat un scandal de proporții în epocă.

În timpul guvernării conduse de Nicolae Iorga, 25 de membri ai Ligii „Vlad Țepeș” au ajuns parlamentari, iar în 1932 gruparea s-a transformat în Partidul Conservator, parcurgând, ca orientare politică, un ciudat drum de la o formațiune de inspirație fascistă până la un aliat al comuniștilor. Grigore Filipescu s-a mai remarcat, printre altele, ca ziarist, mare crescător de cai de curse, conducător al mai multor societăți comerciale sau organizator al primelor concursuri internaționale de scrimă din România. De asemenea, a fost cunoscut în epocă și pentru numeroasele dueluri la care i-a provocat pe diverși oameni politici, jurnaliști sau diplomați.



Alte titluri pentru AndreiPopescu (autor):
Jean Miclescu (2023) ,
extinde
 

Detalii produs

Autor: Andrei Popescu

Data apariției: noiembrie 2020

ISBN: 978-606-081-009-4

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 274

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Vremea