TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Peștele din noi
Peștele din noi
Vezi
galerie

Peștele din noi

de Neil Shubin

Titlu apărut în colecția Mathesis la Herald

Id: #420601

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
O călătorie în istoria de 3.5 miliarde de ani a corpului omenesc
 

Descriere produs

Bucurându-se de recenzii remarcabile, profesorul, paleontologul și autorul Neil Shubin oferă în Peștele din noi o monografie care tratează istoria evoluției într-un stil narativ relaxat și amuzant, dar și extrem de bine documentat și explicat. Pornind pe urmele evoluției, ne întoarcem în timp cu milioane de ani, studiem fosile și ADN, aflând astfel că mâinile noastre sunt similare înotătoarelor de peste, capul nostru are structura unui peste fără maxilare de mult dispărut și că genomul uman arată și funcționează similar genomului viermilor și al bacteriilor. Shubin ne aduce dovezi științifice conform cărora viața omului modern este profund influențată de istoria evoluției, iar principalele maladii cu care ne confruntăm în prezent (diabet, boli cardiovasculare, obezitate) sunt consecința transformării peștelui din noi. Astfel, înțelegând că purtăm în noi o istorie de milioane de ani, autorul însuși ne explică, în nota umoristică ce îl caracterizează, că „avem un corp construit pentru un animal activ, dar stilul de viață al unui cartof.


Carl Sagan a făcut cândva afirmația celebra că a privi stelele este ca și cum ai privi înapoi în timp. Lumina stelară și-a început călătoria spre ochii noștri cu eoni în urmă, mult înainte ca lumea noastră să se fi format. Îmi place să mă gândesc că a privi oamenii seamănă foarte mult cu a privi stelele. Dacă știi cum să privești, corpul nostru devine o capsulă a timpului care, atunci când este deschisă, ne povestește despre momente decisive din istoria planetei noastre și despre un trecut îndepărtat în oceane, râuri și păduri străvechi. Schimbările în atmosfera de demult sunt reflectate în moleculele care permit celulelor noastre să coopereze pentru a forma corpuri. Mediul din vechile cursuri de apă a modelat anatomia de bază a membrelor noastre. Vederea noastră în culori și simțul mirosului au fost modelate de viața în vechile păduri și câmpii. Și lista continuă. Istoria această este moștenirea noastră care ne influențează viața în prezent și va continua s-o influențeze în viitor.” - Neil Shubin

extinde
 

Detalii produs

Autor: Neil Shubin

Traducător: Walter Radu Fotescu

Data apariției: iunie 2020

Titlu original: YOUR INNER FISH - A Journey into the 3.5-Billion-Year History of the Human Body

ISBN: 9789731118116

Copertă: Paperback

Număr pagini: 288

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Teme: curiozitate

Editura: Herald

 

Opinii editoriale

Peștele din noi este genul meu de carte – o aventură captivantă și antrenantă în lumea științei, care îți va schimba complet percepția asupra a ceea ce înseamnă să fii om. […]

Pe lângă calitatea remarcabilă de om de știință, Shubin se dovedește a fi și un scriitor extraordinar de lucid și de o rară eleganță, este un profesor ce debordează de entuziasm, cu abilități narative pline de umor și inteligență, care fac din această carte o reală desfătare. Peștele din noi este mai mult decât o carte excelentă, aceasta marchează debutul unui autor științific de prim rang.

Oliver Sacks

Citiți Peștele din noi și nu veți mai putea privi vreodată un peste în ochi (și nici mânca fructe de mare) fără să vă gândiți la istoria comună pe care o aveți pe scara evoluției. […] Vizitați-o pe Lucy, imaginați-vă cum arăta Tiktaalik și simțiți conexiunea.

The Washington Post Book World

Fără îndoială că aceasta ar fi cartea anului pentru Darwin, dacă ar mai fi printre noi astăzi.

The Telegraph (Londra)
Neil Shubin
Neil Shubin
Autor

Neil Shubin este paleontolog, profesor distins de biologie organistică și anatom...

vezi autor