TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Aproape totul despre… Cele mai fascinante personaje istorice
Aproape totul despre… Cele mai fascinante personaje istorice
Vezi
galerie

Aproape totul despre… Cele mai fascinante personaje istorice

de Silviu Leahu

Id: #387899

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
De la Tutankhamon și Iulius Cezar la Vlad Țepeș, Cesare Borgia și Rasputin
 

Descriere produs

Vechile manuale de istorie au impus tirania evenimentului. Istoria unui popor, țări, civilizații sau culturi era văzută strict ca o înlănțuire de evenimente politice sau militare, a căror selecție era făcută și orientată mai mult sau mai puțin tezist, pentru a demonstra o concluzie prestabilită. (Churchill – și nu doar el – a arătat ca „Istoria e făcută de învingători”...)

 

Ulterior, cotidianul și istoria „non-factuală”, devenirea de zi cu zi a societății, studiată pe baza destinului omului de rând, au reprezentat noi direcții de dezvoltare a unor asemenea studii. S-a pus accent pe istoria economică și socială în detrimentul celei politico-militare, apelându-se la conceptul „Istoriei totale”, care prezintă toate aspectele unei societăți într-un context dat, subliniindu-se conexiunile acestora cu evoluția omului de rând sau a unei clase sociale. Nu mai sunt prezentate doar bătălii și răz- boaie, ci este relevat rolul unor inovații tehnologice, al unor circuite economice sau al unor obiceiuri de consum în stabilirea profilului dinamic al unei epoci.

 

Dincolo, însă, de aceste orientări istoriografice, în subconștientul colectiv și în tradiția culturală vor rămâne întotdeauna vii tipologiile fascinante – și, adesea, grotești – ale marilor personaje istorice, cele care au reușit să însuflețească și să influențeze decisiv epocile, dintr-o perspectivă sau alta. De la Iulius Cezar la Cesare Borgia, Vlad Țepeș și Troțki sau de la Rasputin și Che Guevara la Kennedy, Tito, Al-Gaddafi sau Saddam Hussein ori de la Maria Antoaneta și Golda Meir la Maica Tereza sau John Lennon („un om mai celebru decât Iisus Hristos”), toate aceste personaje, de facturi atât de diferite, dar întotdeauna controversate, au influențat într-un fel unic și, adesea, neînțeles la vremea lor, mutările de pe imensa tablă de șah a Istoriei.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Silviu Leahu

Data apariției: octombrie 2021

ISBN: 9786069018798

Copertă: Paperback

Număr pagini: 208

Limbă: Română

Dimensiuni: 17x24 cm - Academic / X4

Hârtie: 80g/m

Editura: Neverland

 

Loc în topurile Cartepedia