TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Mă numesc Roşu

Orhan Pamuk
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Premiul Nobel pentru Literatura 2006 „Un roman extraordinar…Pamuk, cu inteligenta sa lucida, dar si prin arabescurile pe care le...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1917-7
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat
Alte volume:

MAI MULTE DESPRE CARTE

Premiul Nobel pentru Literatura 2006

„Un roman extraordinar…Pamuk, cu inteligenta sa lucida, dar si prin arabescurile pe care le descriu introspectiile sale, aminteste de Proust.” (John Updike, The New Yorker)

„Orhan Pamuk nu este altceva decit cronicarul fidel al propriei constiinte, al unei lumi nascute din diferentele dintre Orient si Occident si al unui subiect care a framintat mintile unor ginditori celebri, precum Heidegger sau Derrida. Romanul sau este o meditatie despre autenticitate si originalitate, o opera construita ambitios pe mai multe niveluri dintr-odata.” (Chicago Tribune)

„Sa spui ca Ma numesc Rosu este un roman politist e ca si cum ai spune ca Fratii Karamazov e roman politist: nu-i nimic mai adevarat, doar ca romanul lui Pamuk este atit de complex, in asa masura reuseste sa rupa limitele dintre genuri, incit afirmatia nu mai are nici un rost.” (Times Literary Supplement)

„Deodata, ceva mi-a navalit in minte cu atita repeziciune, incit, pina sa pricep despre ce era vorba, mina mea grasuta apucase deja condeiul si prinsese a schita, incepind de la piciorul sting din fata, inaltat in aer, acel cal miraculos pe care nimeni altul nu si l-ar fi putut imagina. Dupa ce am legat degraba piciorul de trup, am trasat, cu indrazneala, cu iuteala, cu nesat, doua linii arcuite despre care, daca le-ati fi vazut, ati fi spus: «Omul acesta plin de iscusinta pare a fi caligraf, nu pictor!».” (Orhan Pamuk)

Autor: Orhan Pamuk
Fotograf: Luminiţa Munteanu
Data apariției: 2011
Editura: Polirom
Titlu original: Benim adim kirmizi
Pagini: 552
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură turcă, beletristică, roman, istorie, Istanbul, Imperiul Otoman, Murat al III-lea, cfantastic, crimă, vocea culorii roşii, miniaturist
  • Orhan Pamuk - Autor
    Orhan Pamuk este cîștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2006. Romanul Mă numesc Roșu a cîști­gat în anul 2003 IMPAC Dublin Literary Award. Opera sa a fost tradusă în peste patruzeci de limbi. În prezent, Orhan Pamuk trăiește în Istanbul.
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Recenzii

Răzvan Cîmpean Răzvan Cîmpean Mă numesc Roșu Mă numesc Roșu e, pe lângă un text cizelat în cele mai mici detalii, un roman imprevizibil. Iar asta nu doar pentru că reușește să ascundă foarte bine identiatea criminalului din povestea cu care începe (fapt pentru care mulți vor considera romanul drept unul polițist), dar, mai mult decât atât, pentru că alege cel mai ciudat narator cu care să pornească povestea: victima criminalului necunoscut. Aflăm, astfel, că, înainte de a fi un roman polițist, e un roman despre miniaturiștii Imperiului Otoman, cu atât mai mult cu cât cei mai mulți dintre naratorii următoarelor capitole sunt, la rândul lor,...
Vezi mai mult

Opinii Editoriale

29 august 2012, bookaholic.ro - Evelina Bidea
"Cartea poarta numele unuia dintre personaje, Rosu. Este vorba despre cerneala rosie pe care miniaturistii o foloseau cu atentie, caci se credea ca ea este cea mai aproape de Dumnezeu. De asemenea, cu ajutorul calimarii chinezesti este ucis Unchiul de unul dintre miniaturistii sai, iar singele curs pare a fi calea catre Dumnezeu. Acest personaj inanimat, care ia cuvintul la un moment dat, este simbolul artei miniaturistilor, dar si al mortii care inseamna reunirea cu divinitatea. Ma numesc Rosu se vrea, astfel, o marturie a unei lumi care te aduce mai aproape de sinele autentic."
13 aprilie 2012, BookMag.ro - Adriana Gionea
"Artistii de la portile Orientului detineau secretul formelor migaloase, a dantelariilor complicate, prin care au imblinzit marmura dura. Orhan Pamuk le mosteneste rabdarea si transforma lumea interioara a personajelor intr-o serie de arabescuri unduitoare si tensionate. Formele contorsionate si culorile vii dezvaluie povestile din culisele desfatarilor picturale. Miniaturile devin mesaje criptate, prin care s-au scurs toate dramele protagonistilor, cuvintele nerostite la vremea lor si trairile neacceptate. Sint confesiunea finala, in culori dezinhibate, a unui artist care nu vrea sa fie uitat in pigmentii adinci si intunecati."
Orhan Pamuk
"Poate ca ati inteles pina acum: pentru oameni ca mine, adica pentru cunoscatorii intr-ale amaraciunii, care preschimba in cele din urma dragostea si suferinta, fericirea si lipsurile in pretextul unei vesnice singuratati, nu exista mari bucurii in viata, dupa cum nu exista nici mari tristeti. Nu spun ca nu-i pricepem pe ceilalti atunci cind sufletele le sint ravasite de asemenea simtaminte; dimpotriva, ii intelegem peste poate pe cei care le traiesc pina la capat. Ceea ce nu pricepem este strania neliniste in care se cufunda sufletul in asemenea clipe. Aceasta neliniste tacuta, care ne intuneca mintea si sufletul, ia locul bucuriei si tristetii pe care ar trebui, de fapt, sa le incercam.” 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus