TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Misterul mașinuțelor chinezești PO-FLI-MISTMC-17-N-001
Misterul mașinuțelor chinezești
Vezi
galerie

Misterul mașinuțelor chinezești

de Florin Irimia

Titlu apărut în colecția Ego | Proză la Polirom

Id: #247473

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Misterul mașinuțelor chinezești este o colecție de patruzeci de povestiri și tot atâtea episoade din viață unui (viitor) scriitor. Scriitorul nu e neapărat același care și-a pus numele pe copertă, dar nici foarte diferit de el, și, ajuns la vârsta de patruzeci de ani, rememorează cu nostalgie câteva dintre momentele mai mult sau mai puțin definitorii care i-au marcat copilăria și adolescența. Patruzeci de povestiri care relaționează între ele și în care memoria și ficțiunea se completează reciproc pentru a formă un univers personal populat cu tot felul de creaturi, când blânde, când fioroase, când amuzante, când melancolice, când protectoare, când reci, când pur și simplu ciudate.


extinde
 

Detalii produs

Autor: Florin Irimia

Data apariției: ianuarie 2017

ISBN: 978-973-46-6366-8

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 224

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: copilărie

 

Opinii editoriale

„Torturat, ca noi toți, de un irepresibil sindrom Peter Pan, Florin Irimia pornește, în Misterul mașinuțelor chinezești, în căutarea propriilor «à côte de chez…». Adică își retraieste, scriind, propria copilărie petrecută în decorul sordid al ultimului deceniu comunist, transmutind viață imediată a copilului într-o introspecție de multe ori dureroasă. 
Căci nu atît mulțimea de întîmplări comice și de «faze», cum ar spune Ovidiu Verdeș, pe care autorul și le amintește, povestindu-le cu un talent și o plăcere evidente, sînt partea cea mai intensă a cărții, ci căutarea obsedantă a vechilor traume, a crăpăturilor din porțelan, a punctelor freudiene de calcifiere din propria biografie, atîta vreme refulate, prin care autorul își citește, ca-n liniile din palmă, viață actuală. Florin Irimia nu caută copilul pierdut, copilăria pierdută, ci, prin ele, se caută pe sine însuși. În acest proces, fictionalizarea, mergînd pînă la construirea amintirilor-paravan și la modelarea intimplarilor în sens estetic, este uneori evidența și necesară: un coșmar străvechi, cu mamă care-și decapitează fiul, e retrăit în realitate odată cu moartea tragică a acesteia. O întîmplare de o mare cruzime, cea a descoperirii de către copil a jucăriilor care nu erau pentru el, îl aduce-n lumina pe tata, marele histrion al cărții, cel care schimbă măști și femei că un prestidigitator. Ei sînt cu adevărat eroii «misterelor» lui Florin Irimia, dramă divorțului părinților (mai curînd pusă-n scenă decît cu adevărat rememorata) e adevărată miză, de o tristețe de multe ori insuportabilă, a cărții sale. 
Dincolo de toate acestea, poveștirile din volum respiră o ingenuitate, o naturalețe, o lipsă de fasoane literare care mie mi-au amintit de cărțile lui Cezar Paul-Badescu și mi-au plăcut mult. Sper să placă și cititorilor.” 

(Mircea Cărtărescu)
Florin Irimia
Florin Irimia
Autor

Florin Irimia (n. 1976, Iaşi), lector doctor la Facultatea de Litere a Universit...

vezi autor