TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Drept administrativ. Volumul II. Ediția 5 CB-DTA-DAVIE5-20-N-002
Drept administrativ. Volumul II. Ediția 5
Vezi
galerie

Drept administrativ. Volumul II. Ediția 5

de Dana Tofan Apostol

Titlu apărut în colecția Curs universitar la C.H. Beck

Id: #323340

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Lucrarea urmărește o abordare simplificată și sistematizată a instituțiilor fundamentale care se studiază, de regulă, la disciplina Drept administrativ, fiind structurată în 4 părți (Actul administrativ, Contenciosul administrativ, Domeniul public și Răspunderea administrativă) compuse din 28 de prelegeri, câte săptămâni numără un an universitar.  Într-un anumit sens, propunem studenților, tuturor celor interesați de lămurirea unor probleme legate de sfera dreptului administrativ și științei administrației o „prezentare atipică” a unor simple note de curs. Față de metoda tradițională de redactare a manualelor, această lucrare are în vedere o modalitate diferită de abordare a acestei discipline, din dorința de a facilita accesul la informație, printr-o prezentare cât mai sintetică și la obiect a instituției analizate.

Despre ediția a 5-a:

În ediția a 5-a a celui de-al doilea volum au fost restructurate reperele bibliografice, grupate la sfârșitul celor patru instituții fundamentale analizate. Conținutul ediției anterioare a fost supus unui proces de sinteză, fiind înlăturate informații mai puțin relevante, iar la unele titluri și subtitluri au intervenit adaptări necesare. Teoria actelor exceptate de la controlul în contencios administrativ a fost restrânsă într-o singură prelegere. Corelativ, procedura contenciosului administrativ se regăsește acum în cuprinsul a două prelegeri distincte.

Teoria actului administrativ nu a suferit modificări esențiale, aflându-ne încă în așteptarea Codului de procedură administrativă, iar analiza instituției contenciosului administrativ a fost adaptată modificărilor legislative aduse de Legea nr. 212/2018, cele două instituții aflându-se într-o permanentă simbioză.

Și instituția domeniului public a suferit mutații legislative. Codul administrativ a completat dispozițiile Codului civil deja analizate, dar a introdus și noi prevederi, precum cele referitoare la exercitarea dreptului de proprietate privată a statului sau a unităților administrativ-teritoriale.

Răspunderea administrativă este analizată din perspectiva noului temei legislativ, Partea a VII-a a Codului administrativ. Prevederile acestuia își pun amprenta atât asupra răspunderii administrativ-disciplinare, cât și asupra răspunderii administrativ-patrimoniale. Răspunderea administrativ-contravențională este analizată în raport cu modificările aduse prin Legea nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale, Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor.

Recomandare:

Pentru o analiză completă a problematicii cu privire la dreptul administrativ recomandăm consultarea lucrării de față împreună cu Drept administrativ. Volumul I. Partea introductivă. Administrația publică. Personalul din administrație

Din cuprins:

  • teoria generală a actului administrativ: definiție, trăsături, clasificare, condiții de valabilitate, efecte juridice, suspendarea și revocarea, anularea și inexistența
  • contractele administrative
  • noțiuni fundamentale privind contenciosul administrativ
  • condițiile acțiunii directe în contencios administrativ
  • teoria domeniului public și delimitarea acestuia de domeniul privat
  • corelația proprietate publică - domeniu public
  • răspunderea administrativă: administrativ-disciplinară, administrativ-contravențională și administrativ-patrimonială

Puncte forte:

  • abordare simplă, simplificată și sistematizată a instituțiilor fundamentale
  • actualizarea legislației pe care se fundamentează doctrina
  • raportarea analizei la elemente din practica statală a ultimilor ani
  • 28 de prelegeri structurate pe subtitluri ce permit identificarea tematicii puse în discuție
  • analiza disciplinei în lumina Codului administrativ
  • tratarea aspectelor importante de natură istorică și de drept comparat
  • bogate surse bibliografice
  • pe lângă doctrina recentă, mai cuprinde doctrină românească clasică și din străinătate
extinde
 

Detalii produs

Autor: Dana Tofan Apostol

Data apariției: decembrie 2020

ISBN: 978-606-181-045-1

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 404

Limbă: Română

Dimensiuni: 16,5x23,5 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: C.H. Beck