TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Tenacitatea copacilor 978-606-722-520-4
Tenacitatea copacilor
Vezi
galerie

Tenacitatea copacilor

de Peter Wohlleben

Titlu apărut în colecția Co-lecția de știință la Publica

Id: #433553

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Cum ne pot salva pădurile seculare de schimbările climatice dacă le lăsăm
 

Descriere produs

Copacii o duc foarte bine fără oameni, însă oamenii nu se descurcă fără copaci. Chiar dacă distrugem lumea prin acțiunile noastre care duc la schimbări climatice, copacii vor supraviețui iar și iar, luptându-se cu despăduriri, incendii devastatoare și furtuni puternice. Ar fi frumos doar să mai fim și noi aici.



În Tenacitatea copacilor, continuarea bestsellerului Viața secretă a copacilor, Peter Wohlleben prezintă noi aspecte fantastice despre viața copacilor și ne arată ce abilități își dezvoltă pentru a face față schimbărilor climatice. Totodată, îi critică aspru pe actorii ignoranți din mediul de afaceri și din cel politic, care plantează copaci exclusiv pentru producția de lemn sau pentru a-și îmbunătăți imaginea publică și care, de fapt, exploatează nemilos natura. Dar plantațiile imense de molid nu vor împiedica supraîncălzirea planetei.



Cartea este o declarație de dragoste pentru copaci și un apel înflăcărat la protejarea și păstrarea diversității infinite a naturii ale cărei interacțiuni sensibile încă nu le înțelegem pe deplin. Nu doar pentru copaci, ci și spre binele nostru.



Pot copacii să învețe? Știu să se adapteze la temperaturile în creștere și la secetă, pentru a-și asigura supraviețuirea? Le dau mai departe odraslelor informații și experiențe, pentru ca acestea să fie mai pregătite pentru încălzirea globală?



Dar copacii nu trebuie să supraviețuiască doar schimbărilor climatice. Pădurile sunt amenințate în primul rând de acțiunile oamenilor...



Moartea pădurilor de foioase și a plantațiilor se răspândește ca un foc care arde mocnit. Însă există o diferență importantă: plantațiile mor din cauza caniculei, în timp ce pădurile seculare de foioase cad sub acțiunea fierăstrăului. Este momentul să oprim exploatarea nemiloasă a pădurilor.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Peter Wohlleben

Traducător: Iulia Dromereschi

Data apariției: noiembrie 2023

Titlu original: DER LANGE ATEM DER BÄUME: Wie Bäume lernen, mit dem Klimawandel umzugehen – und warum der Wald uns retten wird, wenn wir es zulassen

ISBN: 978-606-722-520-4

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 312

Limbă: Română

Dimensiuni: 14,5x20,5 cm - A5

Hârtie: 80g/m

Editura: Publica

Teme: curiozitate, natură

 

Loc în topurile Cartepedia

 

Opinii editoriale

„Într-o proză clară și vividă, cu argumente impecabile, Peter Wohlleben ne arată că aproape tot ce facem acum pentru managementul pădurilor e greșit. Ce ar trebui să facem în schimb? Să lăsăm înțelepciunea copacilor să potolească aroganța umană, să vindece pădurile și să restabilească lumea noastră verde.”

Sy Montgomery, autoarea How to Be A Good Creature

„Copacii, spune Peter Wohlleben, au înțelepciune. Și el are. În această constatare magistrală despre cum pădurile ne pot salva în ciuda eforturilor noastre de a le distruge, pădurarul german ne avertizează despre hybrisul nostru legat de plantarea copacilor. Plantarea de obicei nu e bună, e doar o operațiune de PR. În schimb, avem nevoie de magia liniștită a pădurilor. Suntem, cel mult, însoțitorii pădurilor; trebuie să nu intervenim și să lăsăm pădurile să crească.”

Fred Pearce, autorul A Trillion Trees

Tenacitatea copacilor trimite un mesaj puternic: omenirea nu va supraviețui dacă nu schimbăm modul în care conservăm și administrăm resursele în scădere ale pădurilor planetei. Prin observații revelatoare, Wohlleben ne arată că biodiversitatea naturii ne prezintă deja soluții la criza climatică.”

Jeffrey Horowitz, fondatorul Avoided Deforestation Partners și al Jane Goodall Legacy Foundation
Peter Wohlleben
Peter Wohlleben
Autor

Peter Wohlleben s-a născut în 1964 și de mic și-a dorit să devină ecologist. A s...

vezi autor