TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Tenebre 9789975867245
Tenebre
Vezi
galerie

Tenebre

de Paul Kawczak

Titlu apărut în colecția Biblioteca deschisă la Cartier

Id: #433276

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Trebuie să ne întoarcem la Inima întunericului, a lui Joseph Conrad (1899), pentru a vedea cât de inteligentă este reinterpretarea dată de Paul Kazack în acest prim roman al său. Deși aventurile lui Marlow pe fluviul Congo nu erau lipsite de critici la adresa procesului colonial, ele nu se distanțau întru totul de ideologiile rasiste care îl alimentau. Kawczak reușește să păstreze suflul epic conradian și umorul juvenil, dublat de ironie, al marinarului. În același timp însă, face din romanul său și un document exact în privința colonizării, inclusiv în aspectele ei cele mai tăinuite, mai ales sexuale. Personajul său, un geometru belgian, este trimis să întocmească planul cadastral al Congoului– o misiune «fluvială și sanguină, aproape septicemică». Și ajunge, de fapt, la întocmirea unui plan cadastral al lumii, surprinzând în amănunt relațiile de putere țesute între bărbați și femei.” (Zoé Courtois, Le Monde, Franța)

 

Din Québec ne vine unul dintre cele mai fascinante romane de debut ale momentului: Tenebre, de Paul Kawczak. Acesta ne poartă acolo unde Joseph Conrad, prezent și el în carte, plasa «inima întunericului», adică în Congoul lui Leopold al II-lea, de la sfârșitul veacului al XIX-lea.” (Pierre Maury, Le Soir, Belgia)

 

Poveste despre pasiuni fatale, iubiri sublimate, catastrofe intime și colective, Tenebre își desfășoară în forță magia neagră. O bună parte a reușitei romanului vine din faptul că toate firele poveștii se întâlnesc, până la urmă, într-un final exploziv. Aflat la timona acestui roman sumbru cu o scriitură impecabilă, dozând cu mare precizie acțiunea și profunzimea, nedreptățile și răzbunările, Paul Kawczak ne ține cu sufletul la gură de la început până la sfârșit.” (Christian Desmeules, Le Devoir, Québec)

extinde
 

Detalii produs

Autor: Paul Kawczak

Traducător: Claudiu Constantinescu

Data apariției: octombrie 2023

ISBN: 9789975867245

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 253

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x19,5 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Cartier

Teme: curiozitate, iubire, pasiune

 

Opinii editoriale

„[...] un roman magistral, scris cu sânge, cu lacrimi, cu toate fibrele trupului, într-o limbă febrilă și plină de plasticitate. (...) Acestea sunt Tenebrele lui Paul Kawczak... Nici nu vă imaginați ce bogăție de text!”

Augustin Trapenard, CANAL+, Franța