TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Oameni de porumb UN-MNA-OAMEDP-12-N-001
Vezi
galerie

Oameni de porumb

de Miguel Ángel Asturias

Titlu apărut în colecția Byblos la Curtea Veche

Id: #220568

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Publicat inițial în 1949, Oameni de porumb rămâne unul dintre cele mai provocatoare romane latino-americane ale secolului XX, cel mai cunoscut și în același timp cel mai ermetic al lui Miguel Ángel Asturias.


În zorii lumii, spun legendele mayașe din care se inspiră Asturias, zeii au eșuat de mai multe ori în eforturile de a crea omul, până când au descoperit substanța potrivită pentru a forma creatura definitivă: porumbul. Romanul aduce laolaltă plămădirea omului de porumb cu denunțarea incisivă a efectelor devastatoare pe care le-a avut capitalismul asupra obiceiurilor și credințelor ancestrale ale populațiilor rurale. Printre sunete, simboluri și metafore, pendulând necontenit între real și oniric, povestea duce, în cele din urmă, la deznădejde, depersonalizare și dezumanizare.



Alte titluri pentru Miguel ÁngelAsturias (autor):
Domnul Președinte (2022) ,
extinde
 

Detalii produs

Autor: Miguel Ángel Asturias

Traducător: Georgiana-Raluca Strugar

Data apariției: februarie 2023

Titlu original: Hombres de maíz

ISBN: 978-606-44-1381-9

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 384

Limbă: Română

Dimensiuni: 14x21 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Curtea Veche

Teme: societate

 

Opinii editoriale

Narațiunea se construiește mitic, la baza ei aflându-se magia: oamenii de porumb vor renaște prin intervenția zeilor. Întregul roman conține referințe la legendele și miturile mayașe, ceea ce oferă nu doar o temă unificatoare, ci și complexitate poveștii.

The Modern Novel

„Oameni de porumb este un fel de Ulise al Guatemalei.

LA Times

Până și experţii într-ale avangardelor au fost surprinşi de uluitoarea capacitate a lui Asturias de a recrea mituri, de a repovesti legende străvechi cu extraordinare intuiţii poetice, demonstrând nu doar o artă a imaginaţiei cum de puţine ori literatura epocii mai văzuse, ci şi o tehnică a muzicalizării textului arareori practicată în acei ani.

Revista Transilvania

Cu frazele sale sinuoase, epic-poetice, și cu logica populară pe alocuri incoerentă [...], polenizarea încrucișată a culturilor practicată de Asturias aduce o contribuție impresionantă la înțelegerea pe care o avem asupra populațiilor celeilalte Americi, unde tranziția socială de la primitiv la modern e continuă și devastatoare – sursa unora dintre cele mai puternice romane sociale scrise acum, de când Asturias a deschis calea.

Kirkus Reviews

Protest social și poezie; realitate și mit; nostalgie pentru un trecut de aur, nealterat; trăirea clipei cu toate simțurile omenești; „magie“ mai degrabă decât timp cronologic și, mai presus de toate, o iubire duioasă, plină de compasiune, pentru minunatul pământ fertil și plin de viață, și pentru oamenii Guatemalei, care se luptă plini de speranță.

Saturday Review

Asturias a inventat un limbaj literar cu totul nou, inspirat din mișcările de avangardă europene ale anilor ’20, care combinau realitatea politică, mitul, poezia, teatrul, cinematograful mut, culturile indigene și visele.

The New Yorker
Miguel Ángel Asturias
Miguel Ángel Asturias
Autor

Miguel Ángel Asturias (1899–1974), diplomat, romancier, poet și dramaturg, a pus...

vezi autor