TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
OikosLogia
OikosLogia
Vezi
galerie

OikosLogia

de Maia Șerbănescu

Id: #427446

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Știința casei socialiste și a ființelor posibile
 

Descriere produs

Cum putem gândi o utopie deschisă, materială și queer-feministă din interiorul numeroaselor fisuri pe care moștenirea și realitatea istorică a domniei capitalului le perpetuează? Cum putem deschide teoria marxistă a ființei generice spre afirmarea unei subiectivități politice revoluționare, descătușată de figura dominației masculine? Dacă însăși constituirea contemporaneității produce un timp bazat pe invalidarea și alterizarea unor experiențe, cum putem ieși din angoasa prezentului? Cum putem imagina un viitor desprins de liniaritatea normativă a temporalității? Acestora și multor altor întrebări la fel de urgente, Maia Șerbănescu încearcă să le creeze spațiu și să le așeze în relație, construind o lume eliberatoare a hibridizării și contaminării. Locuitoarele din ficțiunea speculativă OikosLogia sunt întrupări ale nădejdii că în ciuda naturalizărilor multiple, turnura mai este încă posibilă și că aceasta nu se poate înfăptui decât prin etica grijii și prin acțiune colectivă. Iar acest sentiment – nădejdea – este poate cel mai important în procesul de afirmare a nesupunerii.” – Anca Bucur



Alte titluri pentru MaiaȘerbănescu (autor):
Fuck off, Mr. Charcot! (2020) ,
extinde
 

Detalii produs

Autor: Maia Șerbănescu

Data apariției: decembrie 2022

ISBN: 978-606-9028-67-4

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 148

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Fractalia

Teme: feminism, identitate, societate, Queer, LGBT

 

Opinii editoriale

Cum poate literatura să aibă efecte transformatoare și să folosească educării emoționale, educării sociale, educării analitice – nu doar expresiei cathartice a unor trăiri? Și cum poate să folosească vieții laolaltă? Aceste căutări își vor găsi răspunsuri în cartea Maiei Șerbănescu, care prin narațiunea de față obscurează, din nou, granițele dintre literatură și teorie, metoda de lucru în sine făcând textul literar să se întoarcă asupra lui însuși și să-și chestioneze mecanismele. Într-un mod complet neașteptat apare utopia în OikosLogia, mai degrabă ca instrument și resursă teoretică, decât ca o poveste despre o lume mai bună cu care suntem obișnuitx. Însă prezența teoriei nu trebuie să intimideze cititoarea, pentru că lumea fantastică țesută cu multă măiestrie de autoare te face să plutești prin ea cu ușurință și să te simți o ființă curioasă și stranie dintr-un mediu al viitorului comun.

Carolina Vozian

Raportarea la ficțiune s-a rigidizat în cultura noastră ca exigență la o imersiune hipnotică, bazată pe capacitatea cât mai neîntreruptă a textului de a declanșa răspunsuri cognitiv-emoționale automate din partea celor care citesc. Este o raportare care separă întotdeauna procesul imersiv de raportarea conștientă, argumentativă, ulterioară. OikosLogia este o critică minunat pusă în practică a acestui construct, operând constante tăieri ale marginilor dintre (ceea ce încă numim) „ficțiune” și „teorie”. Dacă urmărim cu grijă mișcările de imersiune și ieșire la suprafață pe care ni le propune cartea Maiei Șerbănescu, vom desluși tot mai clar breșele pline de energie pe care le poate deschide literatura astăzi.

Laura Sandu