TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Amândoi CA-LIR-AMNDOI-08-N-001
Amândoi

Amândoi

de Liviu Rebreanu

Titlu apărut în colecția Serie de autor Liviu Rebreanu la Cartex

Id: #253161

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Autorul lui Ion și al Răscoalei, al atâtor nuvele cu subiecte rustice, nu-și dezminte principala preocupare tematică; provenit dintr-o familie cu rădăcini adânci în lumea țărănimii ardelene române, îi închină întâiul discurs academic cu evlavie. Însă, totodată, romanul Amândoi, prin contrast, e din mediul urban de provincie, nu atât un roman cu tematică socială – cum își obișnuise cititorii –, ci polițist cu profunzimi abisal-instinctuale, luându-i pe neașteptate pe criticii literari ai timpului. Este ultimul său roman, ultimul cântec epic de lebădă.


Subiectul romanului Amândoi e departe de a fi alambicat, cu căutări absconse, cum arată țesătura romanelor polițiste de gen.


În fond, personajul principal – Solomia Ionescu – este cea în jurul căreia gravitează acțiunea centrală, dar și celelalte acțiuni colaterale.


Mai profund în analiza literară a romanului Amândoi, încă din anul apariției, Vladimir Streinu considera că prin această scriere s-a îndreptat către satira romanului polițist și că dacă, după obiectivitatea-metodă a lui Dostoievski și, respectiv, Stendhal, personajele lor sunt de tip dostoievskian și stendhalian, după obiectivitatea-natură, specifică lui Tolstoi și, respectiv, Balzac, pentru că la ei nu întâlneau personaje-sumă, care să-i reprezinte pe scriitori, ci societatea, personajele lui Liviu Rebreanu se încadrează în categoria ultimă: personajele lui sunt de dimensiuni tolstoiene/balzaciene.” - Mircea Colosenco

extinde
 

Detalii produs

Autor: Liviu Rebreanu

Prefaţator: Mircea Coloșenco

Data apariției: mai 2022

ISBN: 9789731898452

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 192

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Cartex

Teme: interbelic

Liviu Rebreanu
Liviu Rebreanu
Autor

Liviu Rebreanu (1885–1944), s-a născut la Târlişiua şi a studiat în şcoli cu pre...

vezi autor