TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Români deportați în ghețurile Siberiei
Români deportați în ghețurile Siberiei
Vezi
galerie

Români deportați în ghețurile Siberiei

de Dan Cristian Turturică

Id: #427546

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Mărturii
 

Descriere produs

„Secolele nu se termină în același timp pentru toată lumea, spunea scriitorul Ernesto Sabato. Vladimir Putin a făcut din această remarcă un festin al fantasmelor staliniste în genocidul declanșat în Ucraina. Istoria postsovietică a Rusiei pare un circuit absurd în care ororile trecutului sunt condamnate să se repete. De aceea, cartea de reportaje a lui Dan Turturică, deși abordează, în zorii colapsului URSS, consecințele deportării sovietice a basarabenilor, se încadrează de fapt într-un joc de oglinzi în care nu există diferențe notabile între suferințele la care au fost supuși cei din Basarabia sub Stalin și programul riguros de exterminare servit de regimul Putin ucrainenilor.

Volumul este atât o repunere în drepturi a unei memorii prea des eclipsate la scara grozăviilor totalitare, cât și un reflector îndreptat spre actualitatea «banalității răului». Trauma dezrădăcinării, mărturii cumplite ale supraviețuitorilor, aventuri siberiene la limita suprarealismului, dar și scenete de un umor nebun – toate acestea își găsesc în stilul reportericesc al lui Dan Turturică un amestec copleșitor de empatie, literaritate și speranță.“ – Liviu G. Stan

extinde
 

Detalii produs

Autor: Dan Cristian Turturică

Data apariției: ianuarie 2023

ISBN: 978-973-0-37522-0

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 128

Limbă: Română

Dimensiuni: 14x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Litera

Teme: adevăr, conflict, curaj, manipulare, moarte, supraviețuire

 

Opinii editoriale

Dan Cristian Turturică nu explică și nici nu intermediază, într-un fel sau altul, mărturiile eroilor lui. El consemnează fidel experiențele și traumele românilor basarabeni deportați în nordul extrem al Rusiei, ceea ce dă textului valoarea unui document. România are o datorie morală acută față de aceste victime, iar textul de față, prin mărturiile evocate, ne aduce aminte că datoria nu a fost până acum onorată.

Cosmin Popa