TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Patericul mare BI-COC-PAMAPP-15-N-001
Patericul mare
Vezi
galerie

Patericul mare

Titlu apărut în colecția Carte Ortodoxă la Bizantină

Id: #372630

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Apoftegmele Părinților pustiei
 

Descriere produs

Culegere de apoftegme (ziceri, sentințe, scurte istorisiri) ale monahilor din pustiul Egiptului (trăitori în epoca de aur a monahismului egiptean, sec. IV-V)

Face parte din patrimoniul universal al literaturii creștine, fiind una dintre cele mai răspândite lucrări în toată creștinătatea, dar mai ales în Răsăritul Ortodox. A circulat începând din secolul al V-lea și a stat la baza spiritualității creștine în general și monahale în special. Se înscrie în genul sapiential creștin ca o capodoperă a genului.

 

Apoftegmele Părinților pustiului au circulat de la început (sec. al V-lea) în două forme:

A. Formă alfabetică – sub numele fiecărui părinte sunt redate apoftegmele păstrate de la acesta. Părinții sunt rânduiți în ordinea alfabetului grecesc, începând cu Antonie cel Mare și sfârșind cu Părintele Or (omega). Aceasta a dat Patericul egiptean (binecunoscut și în spațiul românesc), o formă scurtă și incompletă, dar care a circulat cel mai mult, dată fiind forma mai scurtă și mai practică.

B. Formă tematică sau sistematică – în care apoftegmele sunt sistematizate în douăzeci și una de teme. Aceasta este forma completă a apoftegmelor, întrucât include toate apoftegmele care s-au păstrat de la Părinții pustiului și este cunoscută sub titlul de Patericul Mare.

 

Colecția tematică este cea mai completă colecție a Apoftegmelor Părinților pustiei, însumând un număr aproape dublu de apoftegme (1981) față de colecția alfabetică (1028).

 

PATERICUL MARE sau Colecția tematică a circulat în paralel cu colecția alfabetică. S-a păstrat în numeroase manuscrise, dar până recent nu a fost publicată. Au apărut până acum numai două ediții ale acestuia, traducerea în limba română ar fi a treia.

extinde
 

Detalii produs

Traducător: Pr. Constantin Coman

Data apariției: mai 2015

ISBN: 978-606-8112-32-9

EAN-13: 9786068112001

Copertă: Hardcover

Număr pagini: 1052

Limbă: Română

Dimensiuni: 15x24 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Bizantină