TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Brâncuși: Surse românești și perspective universale / Romanian Sources and Universal Perspectives 978-606-94495-1-6
Brâncuși: Surse românești și perspective universale / Romanian Sources and Universal Perspectives
Vezi
galerie

Brâncuși: Surse românești și perspective universale / Romanian Sources and Universal Perspectives

Id: #432379

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Ediție bilingvă: română - engleză
 

Descriere produs

Catalogul bilingv român-englez este coordonat de Doina Lemny, curatoarea expoziției și reputată specialistă în opera lui Brâncuși.

 

Catalogul Brâncuși: surse românești și perspective universale este o publicaţie mult așteptată în spațiul editorial românesc, care, împreună cu această importantă expoziție, ne oferă prilejul de a redescoperi dintr-o nouă perspectivă opera unuia dintre cei mai importanţi sculptori ai secolului XX.

 

Cu ocazia Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023, Muzeul Național de Artă Timișoara găzduiește cea mai importantă expoziție din Europa de Est din ultimii 50 ani, dedicată artistului român Constantin Brâncuși, organizată în parteneriat cu Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România și curatoriată de Doina Lemny, reputată specialistă în opera lui Brâncuși.

 

Expoziția Brâncuși: surse românești și perspective universale este însoțită de un catalog bilingv român-englez care reunește texte inedite ale istoricilor de artă români, francezi și englezi despre artist și despre lucrările expuse, urmate de o biografie actualizată conform cercetărilor recente. Totodată, în catalog sunt reproduse 190 de imagini ale sculpturilor, desenelor și fotografiilor lui Brâncuși, dar și imagini documentare, cum sunt cele de la construcția Coloanei fără sfârșit.

 

Cele 16 eseuri sunt consacrate creației lui Brâncuși, de la operele realizate în perioada 1907 – 1914, la Pasărea în văzduh care a provocat celebrul proces contra Statelor Unite (1926-1928), până la construcția Ansamblului monumental de la Târgu Jiu (1937-1938). O serie de texte subliniază rolul capital pe care l-au avut fotografia și filmul în creația și receptarea artistului. Catalogul Brâncuși: surse românești și perspective universale este o publicaţie mult așteptată în spațiul editorial românesc, care, împreună cu această importantă expoziție, ne oferă prilejul de a redescoperi dintr-o nouă perspectivă opera unuia dintre cei mai importanţi artiști ai secolului XX. Autorii textelor din catalog sunt: Ioana Vlasiu, Elena-Bobi Dumitrescu, Matthew Gale, Ariane Coulondre, David Grob, Doina Lemny, Cristian-Robert Velescu, Mica Gherghescu, Valerie Loth, Georges Banu, Sorana Georgescu – Gorjan, iar traducerile au fost realizate de Mirela Iacob și Samuel Onn.

extinde
 

Detalii produs

Coordonator: Doina Lemny

Traducător: Mirela Iacob, Samuel Onn

Data apariției: septembrie 2023

ISBN: 978-606-94495-1-6

EAN-13: 2055000628172

Copertă: Hardcover

Număr pagini: 296

Limbă: Engleză, Română

Dimensiuni: 24x31 cm

Hârtie: 120g/m

Editura: Art Encounters

Teme: curiozitate

 

Opinii editoriale

„Expoziția organizată la Timișoara încearcă să puncteze anumite aspecte ce evocă legătura artistului cu țara sa natală, cu arta și literatura românească, lăsând publicului libertatea să sesizeze aceste relații după propriile intuiții și simțăminte. De aici, necesitatea de a prezenta capitole importante din creația sa punând accentul pe prima perioadă, ce poartă însemnele formării sale în România, și pe dialogul pe care l-a întreținut în permanență cu confrații săi de la București prin participarea la diverse manifestări artistice.”

Doina Lemny, curatoarea expoziției „Brâncuși: surse românești și perspective universale”

„Vă invităm în aceste pagini să porniți într-o călătorie de (re)descoperire, o explorare menită să pună sub semnul întrebării orice păreri preconcepute și să sondeze adâncimile extraordinarului univers artistic al lui Constantin Brâncuși. Sperăm ca acest catalog să vă însoțească, să vă fie călăuză și să vă ajute să descoperiți comorile ascunse ale expoziției Brâncuși: Surse românești și perspective universale.”

Ovidiu Șandor, comisarul expoziției; Președinte, Fundația Art Encounters