TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ Sri Aurobindo

 

Sri Aurobindo s-a nascut la Calcuta la 15 august 1872. Inca de la varsta de 7 ani este trimis de tatal sau, medic de tara, sa faca "studii serioase" in Anglia, dupa cum era atunci obiceiul in anumite medii anglicizate din India. Astfel, timp de 13 ani, Sri Aurobindo se va "scalda" in cultura occidentala - care de altfel ii va recompensa cu prisosinta aptitudinile academice. In anul 1893, la varsta de 20 de ani, cu diploma de la Cambridge sub brat, se intoarce in India. Dupa cativa ani petrecuti intre un post de profesor de franceza si engleza la colegiul de stat din Baroda si secretariatul particular al Maharajahului statului, Sri Aurobindo se instaleaza la Calcuta pentru a se avanta in mod deschis in lupta politica.

Isi incepe in paralel cautarea sa interioara, nu pentru a evada in sferele superioare ci pentru a dobandi putere de actiune in activitatile sale revolutionare impotriva ocupantului englez. In fruntea cotidianului Bande Mataram si a Partidului Extremist din Congres, va fi in curand banuit ca a participat la un atentat impotriva unui magistrat britanic si isi va petrece un an in inchisoare in asteptarea procesului. Acest an de izolare fortata il va face sa devina constient de faptul ca ocupatia tarii sale de catre o forta straina nu este decat o latura a unei probleme mai vaste: cea a transformarii naturii umane: "Nu este necesara numai o revolta impotriva imperiului britanic ci o revolta impotriva Naturii universale in intregime!" va striga el.

Achitat, dar urmarit si spionat de catre politia engleza, se va refugia pe teritoriul francez, la Pondichery, unde va debarca in 1910. Acolo va incepe adevarata sa munca, pentru "a cobori" la radacina problemei umane, in constiinta celulelor. Va continua sa explice neostenit discipolilor reuniti in jurul lui, in "ashramul" sau, continutul particular al muncii sale dar fara un succes prea evident. In 1950, isi paraseste corpul, lasand Mamei, tovarasa sa, sarcina de a-i continua opera.