TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Vezi mai multe
produse din:

Vezi toate cărţile

Autor \ Sf. Grigore de Nyssa

Raftul Cartepedia

Sf. Grigore de Nyssa

Vezi toate cărţile
AdaugăPreview Despre suflet şi înviere Despre suflet şi înviere Sf. Grigore de Nyssa
În stoc
22,32 lei
-7%
24 lei
Preview Împotriva lui Eunomie I (Ediţie bilingvă) Împotriva lui Eunomie I (Ediţie bilingvă) Sf. Grigore de Nyssa
Indisponibil
AdaugăPreview Viaţa sfintei Macrina Viaţa sfintei Macrina Sf. Grigore de Nyssa
Stoc furnizor
14,78 lei
-7%
15,89 lei

BIOGRAFIE

 Sf. Grigore de Nyssa, fratele mezin al Sf. Vasile cel Mare, s-a nascut in Cesareea din Capadocia. Este mai mult un autodidact, studiind sub indrumarea surorii sale Macrina si a fratelui sau Vasile, pe care il numea tata si stapan.

De timpuriu a devenit profesor de retorica. Se casatoreste cu Teosebia, dar la scurta vreme isi pierde sotia din cauza unei morti premature. La sfatul fratelui sau, Sf. Vasile cat si al Sf. Grigorie de Nazianz, intra in randul clerului, ocupindu-se foarte mult cu studiul dogmelor si retorica crestina. In anul 371 devine episcop de Nyssa, un orasel in apropiere de Cesareea, aflat in eparhia fratelui sau Vasile.

Rolul insemnat pe care Sf. Grigore l-a jucat la Sinodul al II-lea ecumenic de la Constantinopole (381) i-a adus titlul de "Parinte al Parintilor". A scris mult si s-a implicat in luptele impotriva ereziilor din timpul sau. Se stinge din viata in anul 395.

H. V. Campenhausen, referindu-se la Sf. Grigore de Nyssa, spunea ca este "teologul cel mai erudit al veacului sau; aceasta pentru ca, dintre marii scriitori crestini din secolul al IV-lea el a asimila in cel mai inalt grad cultura profana a antichitatii, pe care a folosit-o din plin la argumentarea si fundamentarea invataturii crestine".