TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ Nawal El Saadawi
Vezi toate produsele

Vezi toate produsele

Nawal El Saadawi a fost scriitoare, romancieră și luptătoare pentru drepturile femeilor, în Egipt și în afara granițelor. Născută în 1931, într-un sat de lângă Cairo, a scris primul roman la vârsta de 13 ani. După ce a absolvit Facultatea de Medicină din Cairo în 1955, cu specializarea în psihiatrie, a lucrat ca medic timp de doi ani. Din 1963 până în 1972, Saadawi a lucrat în guvernul egiptean ca Director General al Departamentului de Sănătate Publică. În această perioadă, a studiat la Columbia University, New York, unde a făcut un masterat în sănătate publică, finalizat în 1966. În 1972, însă, și-a pierdut slujba din cadrul guvernului în urma presiunilor politice, ca urmare a publicării cărții والجنــس املــرأة (Femeia și sexul). Revista Sănătatea, pe care a fondat-o și pe care a condus-o mai bine de trei ani, a fost și ea închisă. Din 1973 până în 1978, Saadawi a lucrat la Institutul pentru Literatură și Știință, concentrându-se pe opresiunea femeilor din lumea arabă. Cel mai cunoscut roman al său, Femeie în punctul zero a fost publicat în 1973 la Beirut.
    În 1981, în urma criticilor aduse public regimului opresiv al președintelui Anwar Sadat, a fost arestată și închisă, fiind eliberată la o lună după asasinarea lui Sadat. În 1982 a înființat Asociația pentru Solidaritatea Femeilor Arabe, scoasă în afara legii în 1991. Cartea sa de memorii, النســا ســجن يف مذكــرات, (Memorii din penitenciarul de femei) a fost publicată în 1983. Timp de câțiva ani, în timpul regimului Mubarak, Saadawi a trăit în exil, predând la universități din Statele Unite și din Europa. S-a întors în Egipt în 1996. În 2004, a candidat la alegerile prezidențiale din Egipt cu o platformă electorală bazată pe drepturile omului și, cu precădere, o mai mare libertate a femeilor. Însă în iulie 2005 a fost nevoită să-și retragă candidatura din cauza persecuțiilor din partea guvernului.
    Cărțile ei au fost traduse în peste 40 de limbi și sunt studiate la universități din întreaga lume.    Nawal el Saadawi a încetat din viață pe 21 martie 2021.