TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ Ionica Stavarache
Vezi toate produsele

Vezi toate produsele

Ionica I. Stavarache este licențiată a Facultății de Filologie, secția Engleză Franceză, profesor gradul did. I, formator și traducător, cu activitate didactică în învățământul preuniversitar și universitar, profil tehnic și medical, având preocupări îndeosebi în terminologia medicală, apărute și în revista Universității Apollonia din Iași, International Journal of Communication Research, în 2012, unde a funcționat o perioadă.

De‑a lungul carierei, a publicat Culegere de Limba și Literatura engleză pentru examenul de bacalaureat – Filiera tehnologică, profil tehnic industrial și teoretic real, la editura Sedcom Libris, concepută ca un auxiliar suplimentar și un ghid practic de pregătire individuală a elevului pentru acest examen. Traduceri de poezie în revistele Oglinda literară Focșani, Coloana infinitului, Timișoara, articole publicate în monografii, reviste și publicații de proiecte pe teme de cultură și ecologia mediului. În monografii, Gheorghe Asachi, omul de cultură, poetul și primul sonetist din literatura română, familia istorică Sturdza din Moldova, filantropul ieșean Vasile Adamachi, sunt doar câteva figuri emblematice care și-au pus adânc amprenta în istoria și cultura Iașului, și de care s‑a preocupat îndeaproape fiind colegă și colaboratoare a poetului ieșean prof. Constantin Mănuță și a mult regretatului ing. Ion Mitican, care a lăsat ieșenilor o serie de amintiri fascinante despre Iași. Acesta i‑a insuflat o atenție și o curiozitate mai mare pentru bogata istorie și cultură a Iașului din vremuri străvechi, mai puțin cunoscute de generațiile de azi. Prima ediție a volumului Bonne Santé – ghid practic de franceză medicală – a apărut în 2016, ca o necesitate de aprofundare a limbii franceze medicale pentru cadrele medicale din România, care doresc să lucreze în statele francofone – elevi, studenți, medici și asistenți medicali.

Autoarea face o interesantă și captivantă incursiune în literatura franceză, prin texte literare selecționate conform tematicii cerute de unitate (Unité), aparținând unor scriitori celebri ca: Molière, Roger Martin du Gard, Jules Romains, Maurice Druon, André Maurois, Gustave Flaubert și alții. Mini-gramatica de la final pune accentul pe excepțiile unor părți de vorbire și exemple din domeniul medical. A fost abordat în special adjectivul, cu gradele de comparație, de care e nevoie în descrierea bolii, a pacientului, a stării de sănătate.