TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ George I. Gurdjieff
Vezi toate produsele

Vezi toate produsele

George Ivanovitch Gurdjieff (1866-1949), filozof, pedagog, coregraf și compozitor, a fost un influent maestru spiritual al începutului de secol XX. S-a născut la Alexandropol, pe atunci oraș în Imperiul Țarist. Nu există date scrise despre existența lui Gurdjieff dinainte de 1912. Singurele informații le putem desprinde din cartea sa, intitulată Întâlniri cu oameni remarcabili - aparută inclusiv în traducere românească, în 2006 - , însă aceasta nu are un caracter autobiografic. Cu un tată grec și o mamă armeană, tânărul George Ivanovitch și-a petrecut copilăria într-un spațiu în care se întâlneau diferite culturi și religii. Din cauza absurdității sistemului de învățământ rusesc din perioada respectivă, a renunțat rapid la școala publică, preferând să ia lecții în particular. În 1912 Gurdjieff își făcea apariția la Moscova. Posedă o avere considerabilă - dobândită, se pare, în urma comerțului cu antichități și, mai ales, cu covoare persane -, dar și o charismă care îl face să atragă rapid primii adepți. Chiar în acești ani de început ai activității sale publice, Gurdjieff pregătește baletul intitulat Lupta magicienilor și supervizează scrierea, de către discipolii săi, a povestirii numite Licăriri de adevăr - cu care se deschide volumul Viziuni din lumea reală.

În 1915, Gurdjieff îl acceptă ca elev pe matematicianul P. D. Ouspenski, care în 1909 publicase o lucrare despre A patra dimensiune. În 1916, i se alătură compozitorul Thomas de Hartmann, cu studii muzicale superioare la Moscova și München, care se bucură inclusiv de aprecierea personală a țarului, și soția acestuia, fosta cântăreață de operă Olga de Hartmann. În sfârșit, în 1917, grupul celor mai importanți discipoli ai lui Gurdjieff este completat de Alexandre de Salzmann, pictor, grafician și regizor, și de soția acestuia, Jeanne de Salzmann, absolventă a Conservatorului din Geneva și apoi studentă a lui Dalcroze, care a dezvoltat euritmia ca metodă de educație.

Evenimentele tulburi care au avut loc în Rusia în timpul și după sfârșitul primului război mondial l-au determinat pe Gurdjieff să se îndrepte spre sud, el și discipolii săi mutându-se mai întâi în orașul caucazian Essentuki și apoi la Tiflis (actualul oraș Tbilisi, capitala Georgiei). În acest din urmă oraș, au fost puse bazele așa-numitului Institut pentru Dezvoltarea Armonioasă a Omului. Când condițiile din Georgia au devenit, de asemenea, nefavorabile, Gurdjieff, însoțit de adepții săi, s-a mutat la Istanbul, unde Ouspenski era deja stabilit. Peregrinarile au continuat apoi în diferite locații din Europa Occidentală, pentru ca, în cele din urmă, grupul și Institutul să se stabilească lângă Paris, în castelul Prieure, din Fontainebleu. Aici, numărul adepților a crescut, iar din 1924 Gurdjieff a început o serie de călătorii în Statele Unite ale Americii, unde a câștigat, de asemenea, numeroși discipoli, grație lui A. R. Orage, fost editor al revistei The New Age. În același timp, la Londra, P. D. Ouspenski întemeia Societatea de Studiu a Psihologiei Normale, puternic influențată de ideile lui Gurdjieff, cu care rupsese însă legăturile încă din timpul sejurului la Constantinopol.

În 1924, Gurdjieff a suferit un grav accident de mașină, din care și-a revenit în urma unei convalescențe de câteva luni. În timp ce își recapătă forțele, a luat mai multe decizii extrem de importante: dizolvarea formală a Institutului (deși discipolii cei mai importanți i-au rămas aproape) și începutul unei activități literare în timpul căreia va scrie mii de pagini. Locul preferat de Gurdjieff pentru scrierea operei sale a fost celebra Cafe de la Paix din Paris.

Gurdjieff a încetat din viață la 29 octombrie 1949, la spitalul din Neuilly-sur-Seine, lângă Paris. Ceremonia de înmormantare a avut loc la Catedrala ortodoxă rusă Alexandru Nevski, iar trupul a fost îngropat la cimitirul din Fontainebleu-Avon.

Opera (selectiv):

Recits de Belzebuth a son petit-fils, Editions du Rocher, 1995;

All and Everything or Beelzebub's Tales to His Grandson: An Objectively Impartial Criticism of the Life of Man, New York, Harcourt, Brace & Company, 1950;

Rencontres avec des hommes remarquables, Editions du Rocher, 2004;

Meetings with Remarkable Men, E. P. Dutton & Co., New York, 1963;

La vie n'est reele que lorsque "je suis", Editions du Rocher, 1998;

Life is Real Only Then, When "I Am", Elsevier-Dutton Publishing Company, New York, 1981;

Gurdjieff parle a ses eleves, Editions du Rocher, 2003;

Views from the Real World: Early Talks of G. I. Gurdjieff, E. P. Dutton & Co., New York, 1973.