TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Vezi mai multe
produse din:

Vezi toate cărţile

Autor \ Cinghiz Aitmatov

Raftul Cartepedia
Cinghiz Aitmatov

Cinghiz Aitmatov

Vezi toate cărţile
Preview Stigmatul Casandrei Stigmatul Casandrei Cinghiz Aitmatov
Indisponibil

BIOGRAFIE

Scriitor kirghiz, s-a născut în 1928 în Sheker, Kirghistan. Tatăl său a fost arestat în 1937, fapt care a avut o mare influență asupra scrierilor sale ulterioare. A urmat școala doar șase ani, întrucât a fost nevoit să muncească pentru a-și susține familia. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost colector de taxe.

A debutat cu un articol în ziarul Soviet Kirghizia. Și-a câștigat consacrarea scriitoricească o dată cu romanul Jamila, plopșorul meu cu basmaluță roșie (1958). Tot în 1958 s-a alăturat conducerii ziarului Literaturnti Kirghistan. A colaborat la cotidianul Pravda în calitate de corespondent pentru Asia Mica timp de cinci ani. A mai scris Ogorul mamei (roman, 1965), Adio, Floare galbenă! (roman, 1966), Corabia albă (roman, 1970), Cocorii timpurii (roman, 1977), O zi mai lungă decât veacul (roman, trad. rom. 1983), Eșafodul (roman, trad. rom., 2002).

În 1963 a primit Premiul Lenin pentru volumul "Povestiri despre munți și stepe". A fost membru în conducerea mai multor organizații și gazete literare din URSS, între care "Nov'i Mir" și ȚLiteraturnaia Gazeta".