TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Istoria căderii regimurilor comuniste HU-STT-ICRCMR-09-P-001
Vezi
galerie

Istoria căderii regimurilor comuniste

de Stelian Tănase

Id: #202566

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Pentru cei care au trăit evenimentele anului 1989, Istoria căderii regimurilor comuniste constituie o foarte utilă aducere aminte. Pentru cei născuți după 1989, ea nu este doar o bine documentată punere în temă, ci și un serios avertisment.

 

Cartea aceasta apare la douăzeci de ani de la căderea regimurilor comuniste. Prima ei ediţie a văzut lumina tiparului acum zece ani, cu titlul Miracolul revoluţiei şi subtitlul O istorie politică a căderii regimurilor comuniste. Titlul era, evident, ironic, de vreme ce probam că deznodământul a fost inevitabil şi nu a avut nimic miraculos. Unii au citit titlul ca anunţând un eseu politic despre anul 1989. Nu; cartea de faţă este, de fapt, o cronică a evenimentelor de atunci. Ea se întinde de la mijlocul anilor '70 (Conferinţa de la Helsinki, alegerea lui Karol Wojtyła papă, instalarea lui Ronald Regan la Casa Albă şi a lui Margaret Thatcher în Downing Street 10th - aşadar, de la invadarea Afaganistanului la fenomenul Solidarność) până la alegerea lui Gorbaciov la Kremlin, în martie 1985, şi declanşarea frământărilor cu caracter revoluţionar în toate ţările din Europa Centrală şi de Est.

Descrierea revoluţiei din 1989 este miezul acestei cărţi, care urmăreşte evenimentele până la puciul de la Moscova, din august 1991, demisia lui Gorbaciov şi prăbuşirea URSS, când am pus punct acestei cronici. Pentru a înlătura confuzia şi din spirit de rigoare, am preferat să inversez titlul cu subtitlul ediţiei din 1999, anunţând, mai clar, încă de pe copertă, intenţiile autorului şi natura acestei cărţi.” - Stelian Tănase

extinde
 

Detalii produs

Autor: Stelian Tănase

Data apariției: mai 2022

ISBN: 9786060980162

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 720

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Teme: comunism

Editura: Publisol

 

Opinii editoriale

„Annus mirabilis a devenit o metaforă a lui 1989. Pe drept cuvânt deoarece „schimbarea” din acel an afectează direct acea treime din populația globului pământesc care trăise sub semnul drapelului roșu. 1989 prefațează și destrămarea Uniunii Sovietice și sfârșitul „războiului rece” ca mari transformări din istoria omenirii.

Cartea Istoria căderii regimurilor comuniste avertizează însă că sfârșitul cunoscut n-a fost tocmai un miracol. Niciun alt imperiu nu a avut consistența și dimensiunile celui comunist deși sub semnul neverosimilului și ineluctabilului a stat această formidabilă construcție din chiar momentul facerii sale, demonstrează și cu acest prilej scriitorul, sociologul, politologul și istoricul Stelian Tănase.

Ca semne ale incurabilei sale patologii, autorul analizează, printre altele: războiul din Afganistan, criza și „carnavalul polonez”, „dictatura cu gulaș” maghiară, „pacificarea” de după 1968 a Cehoslovaciei, „stalinismul târziu” din România lui Ceaușescu, reformele chinezești, „perestroika” lui Gorbaciov...

În mulțimea scrierilor despre comunism și a numeroșilor autori care abordează teme majore ale contemporaneității, Stelian Tănase este o prezență cu prodigiozitate și acribie aparte. Eu nu cunosc pe-un altul care în ultimii 30 de ani să fi depus mai mult efort prin cercetarea de arhivă și intervievarea de martori implicați. Expert al gnozei comuniste și contestatar al acesteia din înseși anii omnipotenței sale în estul „cortinei de fier”, s-a proiectat frenetic, după căderea regimului, în exceptionalitatea unor fapte care-au marcat schimbarea: fondator și redactor șef al primei reviste de știință politică din România post-comunistă, parlamentar din partea unei opoziții renăscute, profesor universitar, realizator de filme documentare, jurnalist și manager al unor prestigioase instituiții media, autor de jurnale și memorialistică, de best-sellers fiction și de literatură științifică...

Să citim, așadar, cu luare aminte această carte capitală și pentru înțelegerea „enigmelor” lui decembrie 1989 din România. Dând, totodată, crezare concluziei sale: «Stafia comunismului, despre care vorbea Marx în secolul trecut că ar bântui Europa, s-a dus și nu va reveni niciodată».”

Lavinia Betea
Stelian Tănase
Stelian Tănase
Autor

Stelian Tănase, scriitor, politolog, istoric şi publicist, a absolvit Facultatea...

vezi autor