TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Avram Iancu
Avram Iancu
Vezi
galerie

Avram Iancu

de Silviu Dragomir

Titlu apărut în colecția Istorie contemporană. Școala ardeleană la Școala Ardeleană

Id: #425641

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
O viață de erou | Ediție aniversară | Text integral
 

Descriere produs

„Unicul dor al vieții mele este să-mi văd Națiunea mea fericită…” - Avram Iancu

 

Analizând viața lui Avram Iancu la lumina unei informații mai cuprinzătoare, istoria critică nu poate decât să confirme voința sa neînfrântă de a izbândi drepturile națiunei și dragostea nețărmurită față de poporul din munții cei mai săraci ai Ardealului. A fost reprezentantul cel mai de seamă al revoluției române și un veritabil erou al poporului, ale cărui virtuți le-a făcut să strălucească peste veacuri, ca o pildă vie urmașilor iubitori de patrie și ca un izvor luminos de mândrie națională.” - Silviu Dragomir



Alte titluri pentru SilviuDragomir (autor):
Mijlocul vieții (2023) ,


Alte titluri pentru IoanBolovan (ingrijita-de):
Scrieri despre Cuza Vodă (2023) ,


Alte titluri pentru TeodorBogoi (coperta-de):
Avram Iancu (2022) ,
extinde
 

Detalii produs

Autor: Silviu Dragomir

Ediţie îngrijită de: Ioan Bolovan, Sorin Șipoș

Coperta de: Teodor Bogoi

Data apariției: septembrie 2022

ISBN: 978-606-797-847-6

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 466

Limbă: Română

Dimensiuni: 14,8x21 cm - A5

Hârtie: 80g/m

Editura: Școala Ardeleană

Teme: curiozitate, Cultură

 

Opinii editoriale

Avram Iancu s-a stins din această lume acum un secol și jumătate, dar spiritul lui străbate anii, și va străbate multe secole de-acum înainte, cel puțin atât timp cât va exista poporul român, fiindcă el este erou național, așezat de mult în Panteonul românesc.

Ioan-Aurel Pop

Dintre comemorările legate de Revoluție, din păcate, a mai rămas una singură: Țebea, cimitirul la care românii continuă să meargă în fiecare mijloc de septembrie pentru a cinsti memoria sa și pentru a reafirma, de fapt, idealurile unui revoluționar ocupant, pe bună dreptate, al unui loc special în mentalul românesc. A cunoaște și a cinsti drama Iancului servesc mai mult decât cred destui dintre contemporanii noștri și ne ajută să nu se mai repete istoria.

Liviu Maior

Avram Iancu este o legendă națională prin ceea ce a făcut în timpul vieții sale și prin inspirarea unui mod de a trăi și a te dărui semenilor. El este încă o prezență vie în mințile și sufletele multor români, în foșnetul copacilor din Apuseni și în memoria celor care-și iubesc necondiționat Țara. Din cartea lui Silviu Dragomir despre Avram Iancu putem afla cum faptele tânărului avocat român din Transilvania au dăltuit în Istorie eroismul și dedicarea totală binelui națiunii. Astăzi, când miturile se nasc din plăsmuiri virtuale, ne lipsesc legende despre fapte și eroi adevărați. Așa cum întruchipează Avram Iancu!

Vasile Pușcaș

Silviu Dragomir nu a făcut decât să sintetizeze, pe baza unui imens material documentar, a unei bibliografii aproape exhaustive, dar și a tradiției orale, imaginea unui Avram Iancu providențial. Monografia lui a contribuit în mod decisiv la impunerea și în mediile științifice a mitului eroului național din Apuseni, astfel că niciun specialist al revoluției pașoptiste din Transilvania nu mai poate ocoli această lucrare.

Ioan Bolovan și Sorin Șipoș