TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Galben. Povestea unei culori captivante
Vezi
galerie

Galben. Povestea unei culori captivante

de Michel Pastoureau

Id: #430178

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Descoperă odiseea ilustrată a galbenului, de la extazul aurului la agonia exclușilor!


Astăzi, în Europa, galbenul este o culoare discretă, puțin prezentă în viața cotidiană și puțin solicitată în lumea simbolurilor. Nu a fost întotdeauna așa. Popoarele din Antichitate vedeau în el o culoare aproape sacră, aceea a luminii, căldurii, bogăției și prosperității. Grecii și romanii i-au acordat un loc important în ritualurile religioase, iar celții și germanii îl asociau cu aurul și nemurirea.

 

Declinul și ambivalența galbenului datează din Evul Mediu: pe de o parte, galbenul rău, al bilei amare și al sulfului demonic (semn de minciună, lăcomie, crimă, uneori boală sau nebunie), culoarea ipocriților, trădătorilor (Iuda); de cealaltă parte, galbenul bun, al aurului, mierii și grâului copt (semn de putere, bucurie, belșug).

 

Chiar dacă știința îl plasează printre culorile primare, galbenul este cu greu valorizat în timpurile moderne. Apropierea lui de portocaliu îi conferă o aură de veselie, sănătate, vitalitate și beneficii pentru starea de bine, precum fructele coapte și vitaminele pe care acestea le conțin.

 

Ce se va întâmpla în deceniile următoare, dat fiind vastul și zgomotosul proces de globalizare? Va rămâne albastrul culoarea preferată a Europei, iar galbenul va fi eterna victimă neiubită a unui trecut simbolic prea greu de suportat?


Unele zvâcniri și frisoane par să anunțe schimbări nu numai în emblematica politică și în uzanțele cotidianului, ci și, mai ales, în sistemele de valori și în tipurile de sensibilitate. Dacă nu aș fi istoric, ci creator – pictor, stilist, grafician, designer, publicitar –, aș profita de acest lucru și aș miza mai mult pe galben. Mi-aș propune să-l recuceresc și să-i ofer un loc demn de acela pe care l-a avut în Antichitatea greacă și romană și pe care l-a pierdut în Evul Mediu, fără să-l mai recupereze ulterior.


Este galbenul o culoare a viitorului?


Michel Pastoureau

extinde
 

Detalii produs

Autor: Michel Pastoureau

Data apariției: mai 2023

ISBN: 9786066395441

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 276

Limbă: Română

Dimensiuni: 20x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: For You

Teme: creativitate, curiozitate, Cultură

Michel Pastoureau
Michel Pastoureau
Autor

Michel Pastoureau (n. 17 iunie 1947, la Paris) și-a făcut studiile la Sorbona la...

vezi autor