TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Tehomir AL-HOM-TEHOMI-20-N-001
Vezi
galerie

Tehomir

de Horaţiu Mălăele

Id: #312965

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

64 de pagini de emoție



Maestrul Horațiu Mălăele își îndeamnă cititorii să umble desculți prin aburul acestei povestiri din vremea copilăriei sale miraculoase.

 

Întâmplările încep să curgă din februarie 1957. Un caz grav de tuberculoză, o carantină impusă și o motocicletă rusească Ij 49, gălăgioasă și obosită, au făcut posibilă retragerea lui Horațiu în plin an școlar. Avea doisprezece ani și era în clasa a 6-a la Școala Generală Numărul 3 din Târgu-Jiu. Colegul lui de bancă tocmai murise fulgerător de tuberculoză, iar direcția școlii și reprezentanții spitalului nu puteau să își asume alte riscuri. Soluția: trei luni de izolare. La asta se adaugă și prudența părinților, care s-au gândit la siguranța lor și a fratelui surghiunitului. Așa s-a decis ca locul de carantină să fie Tehomir, la casa bunicilor.


Satul se află pe la jumătatea drumului dintre Târgu Jiu și Turnu Severin, îngropat între dealuri, la unsprezece kilometri de Motru. Tehomir înseamnă în slavonă liniște și pace. Provine de la marele voievod Tihomir Tih, stăpân al pământurilor dintre Jiu și Olt și tatăl lui Basarab I, întemeietorul Țării Românești. Dar „liniște” și „pace” nu sunt cuvintele care ar putea descrie cel mai bine lunile care urmează. Orânduirea comunistă schimbă fața locurilor copilăriei și cultivă durere în viețile oamenilor. Tot acum, Horațiu se îndrăgostește pentru prima dată.


Povestea se compune din imagini puternice, cu accente sumbre, aleargă într-un stil neașteptat și se refugiază pe alocuri în fantastic. Palatul regal trece în zbor pe deasupra satului. Omul cu două capete care se ceartă permanent între ele este una dintre atracțiile circului ambulant. O ploaie înghețată preface animalele din bătătură în statui din gheață, pe care copiii le sparg apoi cu topoare și cu ciocane.


Când apusul îi face umbra tot mai lungă și viața începe să aparțină imprevizibilului, omul se apucă, din tainice motive, să lase, cui va dori, mărturii ale trecerii lui. Oaie temătoare, aparținătoare turmei, fac și eu același lucru, smulgând din temnițele ucigașe ale memoriei această poveste din vremea unei copilării miraculoase, trăită în mocirla unei lumi aflate la răscruce. Nu vă îndoiți, tot ceea ce veți citi s-a întâmplat aievea!” – Horațiu Mălăele

extinde
 

Detalii produs

Autor: Horaţiu Mălăele

Ilustrator: Andra Penescu

Data apariției: martie 2020

ISBN: 978-606-783-089-7

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 64

Limbă: Română

Dimensiuni: 11x18 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: All

Teme: copilărie, emoții

 

Din blogul Cartepedia

Bianca Ioan Bianca Ioan

,,O cărțulie care reușește. Un personaj care străbate tărâmul amintirilor și le îmbogățește construind o poveste magică, în sensul realismului magic al lui Márquez. Nu se compară în termenii obișnuiți a......“

citește mai mult
Romeo Aurelian Ilie Romeo Aurelian Ilie

,,În prefața acestei cărți, Horațiu Mălăele ne asigură că povestea pe care o spune aici este 100% adevărată, că s-a întâmplat aievea în copilăria sa miraculoasă, aidoma precum o povestește el acum, ajun......“

citește mai mult
Horaţiu Mălăele
Horaţiu Mălăele
Autor

Pe scenă, actorul Horațiu Mălăele a fost cu ușurință Vanea (Unchiul Vanea), Srne...

vezi autor