TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Scurta şi minunata viaţă a lui Oscar Wao

Junot Diaz
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
O poveste hilara si induiosatoare, dar, in acelasi timp, o experienta lingvistica unica, pentru ca in proza extraordinar de bogata a lui Diaz se...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-1164-5
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

O poveste hilara si induiosatoare, dar, in acelasi timp, o experienta lingvistica unica, pentru ca in proza extraordinar de bogata a lui Diaz se confrunta nu doar doua lumi, ci si doua limbaje, doua feluri de a vedea si a descrie lumea, intr‑un aliaj ametitor de engleza si spaniola, de rigoare stiintifica si culoare vernaculara. Oscar Wao, protagonistul cartii, este un dominican supraponderal, tocilar de ghetou si impatimit de jocurile video si romanele SF. In casa lui din New Jersey, unde locuieste cu mama de moda veche si cu sora rebela, Oscar viseaza ca va deveni un J.R.R. Tolkien postcolonial si, mai ales, ca va descoperi dragostea. Dar asta s‑ar putea sa nu se intimple niciodata, din cauza blestemului fuku, care urmareste familia lui Oscar de generatii intregi, condamnindu‑i pe membrii acesteia la inchisoare, tortura, accidente tragice sau iubiri nefericite. Si daca nu fuku este cel vinovat de atitea rele, atunci probabil e vorba de tentaculele dictatoriale ale lui Trujillo, impinzind infernal si absurd o lume intreaga, chiar si dincolo de mormint. Iar Oscar, inca asteptind primul sarut, este doar cea mai recenta victima a... vietii. Viata despre care Diaz scrie cu o tandrete si o energie uluitoare, ilustrind, prin aceasta experienta dominicano‑americana, capacitatea nesecata, profund umana, de a persevera in fata chinului si durerii. 

Autor: Junot Diaz
Traducător: Daniela Rogobete
Data apariției: 2008
Editura: Polirom
Titlu original: The Brief Wondrous Life of Oscar Wao
Pagini: 336
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură americană, dominican, supraponderal, familie, suburbii, scriitor, fuku, blestem, sărut
  • Junot Diaz - Autor
    Junot Diaz s‑a nascut in 1968 la Santo Domingo, Republica Dominicana, dar s‑a mutat impreuna cu familia in America, la New Jersey, unde a avut parte de ani intregi de saracie. In timpul facultatii cunoaste o serie de scriitori de renume, printre care Toni Morrison, iar acestia il incurajeaza sa se orienteze spre o cariera literara. In prezent este profesor de creatie literara la MIT si redactor coordonator la Boston Review. Volumul de povestiri Drown, cu care...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

noiembrie 2008, Noua literatură - Cristina Chevereşan
"Scurta si minunata viata a lui Oscar Wao este un titlu pe masura continutului: jucaus, contradictoriu. Viata eroului, scurta la propriu, nu pare deloc minunata. Povestea ei, nu tocmai succinta, captiveaza."
26 octombrie 2008, Cotidianul - Alina Purcaru
"Marea calitate a acestei carti e prospetimea, la toate nivelurile, dar la fel de bine s-ar putea spune ca luciditatea, care face posibile eruptiile de sarcasm si ironie din fiecare capitol, a scos cartea lui Diaz din seria romanelor despre metisajul dintre culturi. Sa faci o poveste in care sa incapa si curvele, si gangsterii, si dictatorii, dar si pustimea nepoliticoasa din campusurile americane - care nu dau doi bani pe povestile si superstitiile imigrantilor-, si s-o scrii la limita dintre raceala absoluta si toropitoare duiosie inseamna ca stii sa faci literatura curata si nu doar demonstratii corecte de realism."
14-20 ianuarie 2010, Dilema Veche - Claudiu Constantinescu
"Scurta si minunata viata a lui Oscar Wao este o carte bogata si derutanta, cu multa poveste, dar si cu multa inginerie in constructia discursului. Junot Diaz nu-si refuza mai nimic din cliseele prozei latino-americane, insa le metiseaza cu jocurile textual postmoderne, creind un soi de ironie magica. Gratie ei, gratie acestui amestec de vina epica groasa si perpetuu giumbusluc narativc, romanul va fi in primul rind o proza-spectacol, si abia apoi o istorie a unui protagonist cu o anume identitate. Un material perfect si superb pentru un seminar de creative writing."
Esquire
"Stilul lui Diaz este obraznic, obsedant, seducator... in peisajul imaginat de el, sintem cu totii victime ale unei istorii si ale unui prezent care nu numai ca singereaza laolalta, dar fierb inabusit la focul haosului. O poveste adesea hilara, dar care iti rupe inima.” 

Opinia cititorilor