TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Ispăşire

Ian McEwan
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Debutind ca o cronica de familie, romanul Ispasire este, de fapt, o meditatie despre locul scriitorului in lume si despre modul in care acesta poate...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0948-2
Dimensiuni: 10,6x18 cm
Tip copertă: Paperback

Ispăşire

MAI MULTE DESPRE CARTE

Debutind ca o cronica de familie, romanul Ispasire este, de fapt, o meditatie despre locul scriitorului in lume si despre modul in care acesta poate afecta vietile altora prin felul in care intelege sa caute „adevarul”. Adoles­centa fiind, protagonista cartii, Briony Tallis, isi da seama ca vrea sa abandoneze lumea himerelor pentru a scrie despre oamenii din jur si despre viata reala, dar simtul sau exagerat al ordinii si justitiei o impinge spre un act social gresit, de pe urma caruia vor avea de suferit cei dragi ei. La batrinete, ajunsa o scriitoare de succes, Briony va medita la consecintele faptei sale, pentru a carei ispasire si‑a dedicat intreaga viata. Dar Ispasire este, totodata, si un excelent roman istoric, McEwan reusind sa creeze pagini antologice despre dezastrul de la Dunkerque si rezistenta eroica a londonezilor in timpul Blitzkrieg‑ului din 1940.

Romanul sta la baza unei ecranizari de exceptie, in regia lui Joe Wright, cu Keira Knightley, James McAvoy si Vanessa Redgrave in rolurile principale.

Autor: Ian McEwan
Traducător: Virgil Stanciu
Data apariției: 2008
Editura: Polirom
Titlu original: Atonement
Pagini: 480
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
literatură engleză, beletristică, adolescenţă, familie, dragoste, război, ecranizare
  • Ian McEwan Ian McEwan - Autor
    Ian McEwan, fiul unui sergent‑major, s-a nascut in 1948 la Aldershot, Hampshire si si-a petrecut copilaria la Singapore si Tripoli. Intre 1967 si 1970 a studiat literatura engleza la Sussex University, si si‑a luat masteratul in 1971 la University of East Anglia....
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

aprilie 2008, Dilemateca - Florin Irimia
"Un roman aproape perfect, despre aparente, erori de perceptie, mistificari voluntare sau involuntare si urmarile lor dezastruoase, Ispasire reprezinta si o postmoderna punere in abis a procesului scrierii, un manifest literar ce ne vorbeste despre puterile tamaduitoare ale fictiunii, dar si despre greselile grave ce se pot comite atunci cind imaginatia creatoare invadeaza realitatea, cind inclinatia catre fictional ajunge sa oblitereze judecata obiectiva."
9 decembrie 2010, Echinox - Lavinia Rogojină
"Ispasire este un roman complicat, o matrioska monstruoasa care trebuie manevrata cu atentie, un roman care promoveaza atentia pentru orice detaliu nesemnificativ cind vine vorba de interpretare, intr-un maraton al empatiei sau al amagirii pentru cititor. Include si o minunata poveste de dragoste, si un palier exceptional din punct de vedere istoric (debarcarea de la Dunkerque), si probleme legate de etica a scriiturii si a lecturii, de fictiune, un roman care iti prezinta culpa si in care indivizii vinovati ajung sa traiasca fericiti pina la adinci batrineti, un roman care se deconstruieste singur in final, prin uitare – cind totul va fi pus in roman, oamenii reali vor deveni personaje si povestea lor va deveni versiunea oficiala a realitatii – cititorul asista insa la aceasta deturnare a adevarului (participa cumva la crima lui Briony, ca martor tacut) si ispasirea, chiar si pentru participantul pasiv, este imposibila. Restul incercarilor propun o expiere de fiecare data partiala."
5 februarie 2008, Ziua - Camelia Ciobanu
"Povestea este tesuta cu maximum de eleganta, McEwan desfacind fara graba ghemul narativ. Este vara lui 1935. Cea mai calduroasa zi a anului. Conacul de la tara al familiei Tallis. Adolescenta de 13 ani Briony Tallis face ultimele aranjamente pentru piesa sa, care va fi jucata la o petrecere de familie. Tatal lui Briony lipseste, ca de altfel in majoritatea timpului. Mama s-a retras in dormitorul sau, cuprinsa de una din desele migrene. Briony isi priveste pe geam sora mai mare, Cecilia, angajata intr-o disputa cu Robbie, inteligentul si aratosul fiu al credincioasei lor servitoare. Cei doi trag de o vaza, o pretioasa amintire de familie, care se sparge. Cecilia se dezbraca partial si intra in fintina pentru a recupera cioburile. Robbie ii scrie apoi o scrisoare de dragoste care ajunge in miinile lui Briony. Mai tirziu, in aceeasi zi, Briony este din nou martora unei scene fierbinti, ai caror protagonisti sint tot cei doi. Imaginatia sa deosebit de fertila derapeaza, iar tinara se avinta spre cele mai sumbre concluzii. Aceste concluzii si interpretarea gresita a unor fapte o vor determina sa formuleze o serie de acuzatii grave la adresa lui Robbie. Destinul lui si al Cecilei se va schimba pentru totdeauna."
22-28 martie 2008, Suplimentul de cultură - Bogdan Romaniuc
"Cartea lui Ian McEwan vorbeste si despre rolul scriitorului, despre locul sau in lume, despre felul in care acesta le poate face rau celor din jur prin gindirea sa, prin scrierile sale, prin maniera in care cauta si intelege adevarul."

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus