TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Străinii din Kipukua

Valeriu Anania
ISBN: 978-973-46-1681-7
Dimensiuni: 16x23,5 cm
Tip copertă: Hardcover

MAI MULTE DESPRE CARTE

Data apariției: 2010
Editura: Polirom
Pagini: 304
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, religie, spiritualitate, identitate, secolul XX, sacru
  • Valeriu Anania - Autor
    Valeriu Anania (I.P.S. Bartolomeu Anania) (1921-2011) a fost arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului si mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. Absolva Seminarul Teologic Central din Bucuresti. Se inscrie la Facultatea de Medicina si la Conservator in Cluj, de unde este exmatriculat de noile autoritati comuniste. Ulterior, isi continua studiile de teologie la Academia Andreiana din Sibiu. Se calugareste in 1942, conduce greva studenteasca...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

octombrie 2010, Dilemateca - Elena Crasovan
"Condamnati sa vietuiasca sub o identitate alterata, strainii din Kipukua asteapta clipa reinvierii, a regasirii adevaratului sine, care apare de fiecare data ca o descoperire a sacrului camuflat in existenta comuna. Calatoriile in Pacific sau urcusul in craterele vulcanilor sint prilejul intilnirilor erotice intre oameni si zei, asimilabile experientelor mistice, in care se reveleaza «fiinta din adinc, a visului germinal». In lumea traditionala a insulelor, istoria rescrie mitologia, biografiile preced existenta eroilor care, in nevoia de a se recunoaste in modele arhetipale, implinesc cele rostite odinioara de zei. Aceeasi nevoie de confirmare este prezenta si in amaraciunea ultimului cuvint al naratorului: «O tristete de moarte ma cuprinse, ca petrecusem atitea intimplari si intilnisem atitia oameni si nimeni nu ma intrebase cine sint si cum ma cheama»."
Aurel Sasu
"Un istorisitor, pe care nimeni nu-l intreaba cine este si cum il cheama, relateaza mai multe intimplari ce sugereaza existenta unei «alte realitati decit aceea la care participa prin existenta sa de zi cu zi». Aparent, problema Strainilor din Kipukua e una a identitatii (pierdere, redobindire, intoarcere la radacini – intr-un cuvint, identitatea de imprumut) in conditiile nomadismului politic al sfirsitului de secol XX. Paginile cartii ne scot insa din timpul realului si ne apropie de cutremuratorul tinut al sacrului. Proiectindu-si omul in spatiul sacru, autorul tradeaza implicit mesajul ultim al cartii: adevarul, cum ar spune Sartre, ca «dezvaluire treptata a Fiintei», ca Fiinta iluminata.”

Opinia cititorilor