TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Deplasarea spre roşu

Radu Mareş
Colecții/Serii: Fiction LTD
Sub pretextul unei scrisori catre un destinatar absent, romanul relateaza doua povesti ale unor vieti care se intersecteaza pentru scurt timp in...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-2594-9
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Sub pretextul unei scrisori catre un destinatar absent, romanul relateaza doua povesti ale unor vieti care se intersecteaza pentru scurt timp in Romania postdecembrista. Dupa ce afla despre calatoria initiatica a straniei voluntare englezoaice care a venit sa aduca „ajutoare” la o casa de copii din Romania, cititorul incearca, impreuna cu naratorul, sa desluseasca povestea enigmaticilor gemeni Hans si Grete, ratacind prin desisul istoriei precum cei doi copii abandonati in padure din basmul Fratilor Grimm.

Radu Mares a obtinut Premiul USR, editia 2011, pentru romanul Cind ne vom intoarce.

Data apariției: 2012
Editura: Polirom
Pagini: 304
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
literatură română, scrisoare, românia postdecembristă, călătorie iniţiatică, Hans şi Grete
  • Radu Mareş - Autor
    Radu Mareş (1941- 2016) a urmat filologia la Universitatea din Cluj, oraş unde s-a şi stabilit după 1971. A fost profesor, ziarist, redactor la revista Tribuna (1971-1997), director al Editurii Dacia (1997-2001). A publicat volumele: Anna sau pasărea paradisului (roman, 1972); Cel iubit (proze, 1975); Caii sălbatici (roman, 1981); Pe cont propriu (proze, 1986); Anul trecut în Calabria (proze, 2002); Manual de sinucidere (eseu, 2003); Ecluza (roman,...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

9 iunie 2012, Suplimentul de cultură, nr. 359 - Bogdan-Alexandru Stănescu
"Un roman ciudat: incepind de la primele pagini, cind nu stii cum sa-l citesti, unde sa-l situezi, ce masti sa asezi pe diversele tipuri de discurs, pina in clipa cind realizezi ca in calea ta au fost deschise false cai de acces, ca ai fost indrumat in padurea narativa de tricksteri naratologici, ca firimiturile aruncate de Hansel dispar pe masura ce ating solul real al romanului."
8 februarie 2013, Observator cultural, nr. 660 - Oana Purice
"Deplasarea spre rosu rezista in primele rafturi ale literaturii romane printr-un nivel compozitional de adincime, dincolo de tesatura narativa propriu-zisa. Desi ancorat intr-o realitate peste care au trecut mai mult de douazeci de ani, romanul construieste o serie de perechi contrastante care fie isi pastreaza actualitatea, fie se mentin vii prin forta de coeziune a detaliilor care le compun."
27 septembrie 2012, Dilema veche, nr. 450 - Marius Chivu
"Scris foarte bine – limpede, fluent, ingrijit – de un prozator profesionist, construit pe mai multe piste, cu glisari si deschideri narative, cu „deplasari” de istorii, personaje si sensuri, romanul ridica intrebari si lasa loc mai multor interpretari, din care cele in cheie psihanalitica (avind basmul fratilor Grimm ca model simbolic) sau alchimica sint cele mai atractive. Exista si scaderi care pot fi reprosate (umpluturi si banalitati, personaje fuserite, inconsistente psihologic sau abandonate, vagul socio-politic optzecist si localizarile aproximative), dar la fel de bine ele pot fi justificate de insasi natura si conventia confesiunii eterogene, de constructia simbolica sau asumat inselatoare, favorizind pistele false, incongruente. Dincolo de toate astea insa (sau poate tocmai datorita lor), Deplasarea spre rosu ramine probabil cel mai intrigant roman al anului."
27 aprilie 2012, Ziarul de duminică, nr. 17 - Stelian Ţurlea
"Sub pretextul unei scrisori catre un destinatar absent, romanul relateaza doua povesti ale unor vieti care se intersecteaza pentru scurt timp in Romania postdecembrista. Aparte de ceea ce fac si povestesc personajele, sa observam placerea acestui scriitor de a scrie proza, de a face roman. Fraza e mereu atenta, paginile sint dense, fiecare scena este construita ca parte vizibila a unui intreg, deocamdata, inaccesibil."
24 martie 2012, Suplimentul de cultură, nr. 349 - Florin Irimia
"Deplasarea spre rosu, un titlu care te poate duce cu gindul la transformarea unei societati din democratica intr-una totalitara (nici vorba de asa ceva, „rosu” aici avind sensul de interzis, semnificant al acelui teritoriu, simbolic, evident, pe care e bine sa nu pasesti), vine ca o confirmare, daca mai era nevoie, a puterii creatoare a autorului care demonstreaza inca o data o vadita curiozitate pentru acele poteci ale vietii (si ale scrisului) mai putin umblate. Pe rind, o cronica de moravuri a societatii romanesti comuniste si postcomuniste, un roman epistolar, psihologic si de mister, Deplasarea spre rosu are toate ingredientele necesare pentru a asigura cititorului o lectura captivanta: suspans, erotism, mister, drama, evitind cu pricepere aura senzationalista care ar putea aparea in prezenta celor de mai sus."
Daniel Cristea-Enache
"Aparte de ceea ce fac si povestesc personajele, prinse in regia autorului, sa observam placerea acestuia de a scrie proza, de a face roman. Fraza e mereu atenta, paginile sint dense, fiecare scena este construita ca parte vizibila a unui intreg, deocamdata, inaccesibil. Anticiparile frecvente sint inselatoare; aproape nimic din roman nu poate fi lamurit decit odata cu intoarcerea ultimei file. Radu Mares are o stiinta compozitionala care valorifica, in egala masura, amanuntul si ascunderea lui, crearea unei scene-cheie si schimbarea, pe parcurs, a cheii de intelegere.” 

Opinia cititorilor